Τέσσερις γυναίκες έχασαν την ζωή τους στην Ισπανία, πέφτοντας θύματα ενδοοικογενειακής βίας, από το Σάββατο στον απόηχο μιας μαζικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα για να καταγγελθεί η βία εναντίον των γυναικών στη Μαδρίτη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημες πηγές.

Αυτοί οι τέσσερις φόνοι προστίθενται στις 41 δολοφονίες που έχει καταμετρήσει το υπουργείο Υγείας το διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου έως 2ας Νοεμβρίου.

Χθες το βράδυ, η αστυνομία του Οβιέδο (Αστούριας, βόρεια) συνέλαβε έναν άνδρα ηλικίας 51 ετών αφού ένας γείτονάς του βρήκε το πτώμα της συζύγου του ηλικίας 65 ετών και μια επιστολή στην οποία ο φερόμενος δολοφόνος επιβεβαιώνει ότι την σκότωσε.

Την Κυριακή, ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία καθώς δολοφόνησε με ένα περίστροφο την πρώην σύζυγό του και την πρώην του πεθερά στους δρόμους της Λιρία (Βαλένθια, ανατολικά).

Το Σάββατο το βράδυ, ένας τρίτος άνδρας, ηλικίας 51 ετών, δολοφόνησε τη σύζυγό του, ηλικίας 28 ετών, προτού αυτοκτονήσει στη μικρή πόλη Μπαένα (Ανδαλουσία, νότια), ανακοίνωσαν οι αρχές πολιτικής προστασίας.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε μια μαζική διαδήλωση όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία.

Ο υπουργός Υγείας, Αλφόνσο Αλόνσο, έκανε λόγο για ένα «μαύρο Σαββατοκύριακο» και καταδίκασε τις τέσσερις δολοφονίες στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

H Κάρμεν Μπενίτο, η πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες κατά της Κακοποίησης (MPM) εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο την «αγανάκτησή» της.

«Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα προκειμένου αυτό να μην επαναληφθεί» τόνισε η ίδια.

Το 12,5% των γυναικών ηλικίας άνω των 16 ετών που διαμένει στην Ισπανία υπομένει κακοποίηση από το σύντροφό του ή τον πρώην του σύντροφο, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε το 2014 το υπουργείο Υγείας.