Η κυβέρνηση της Κούβας διέψευσε χθες Σάββατο δημοσιεύματα τα οποία χαρακτήρισε «ανεύθυνα και ανυπόστατα», σύμφωνα με τα οποία η Αβάνα έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Χεράρδο Πενιαλβέρ, στέλεχος του ΥΠΕΞ της Κούβας, «διαψεύδει κατηγορηματικά (…) τις ανεύθυνες και ανυπόστατες πληροφορίες περί υποτιθέμενης παρουσίας στρατευμάτων της Κούβας στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

Το Ινστιτούτο Κουβανικών και Κουβανοαμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι δημοσίευσε την Τρίτη μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία από πηγή που δεν κατονόμασε, σύμφωνα με την οποία στρατιώτες της Κούβας εντοπίστηκαν στη Συρία να «υποστηρίζουν τον δικτάτορα της Συρίας Άσαντ και τη ρωσική επέμβαση σε αυτή τη χώρα».

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε την πληροφορία αυτή την Τετάρτη, επικαλούμενη τόσο το Ινστιτούτο, όσο και έναν μη κατονομαζόμενο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος την «επιβεβαίωσε». Παράλληλα, η πληροφορία κυκλοφόρησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε πάντως την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει δει καμιά απόδειξη ότι η πληροφορία αυτή αληθεύει.

Η κυβέρνηση της Κούβας είχε στείλει στρατεύματα στη Αφρική για να υποστηρίξει τις αριστερές τότε κυβερνήσεις της Ανγκόλας και της Αιθιοπίας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, αλλά έκτοτε αποφεύγει κάθε εμπλοκή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Πέρυσι, η Αβάνα ξεκίνησε μια διαδικασία αποκατάστασης των διπλωματικών της σχέσεων της με τις ΗΠΑ, που είχαν διακοπεί για 54 χρόνια.