Συριακά μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά F-16 κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία το Σάββατο, ανακοίνωσαν σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα τρία τουρκικά αεροσκάφη μετείχαν σε έναν σχηματισμό συνολικά 12 μαχητικών F-16 που εκτελούσαν περιπολία στα σύνορα όταν παρενοχλήθηκαν, για δύο λεπτά, από πυραυλικά συστήματα από τη Συρία. Παρενοχλήθηκαν επίσης για 35 δευτερόλεπτα από δύο πολεμικά αεροσκάφη τύπου SU-22 και ένα SU-24, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Τουρκία κατήγγειλε δύο παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά, υποστηρίζοντας επίσης ότι ένα αεροσκάφος MIG-29 παρενόχλησε επίσης τις εναέριες περιπολίες της. Οι εξελίξεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από το ΝΑΤΟ «εξαιρετικά επικίνδυνες» και «απαράδεκτες».

Εν τω μεταξύ άγνωστο παραμένει τι ακριβώς έχει συμβεί με ρωσικό MIG, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη Daily Mail τη νύχτα του Σαββάτου, φέρεται να καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε επιβεβαίωση αλλά ούτε και διάψευση του περιστατικού.

Όπως φέρονται να αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες,  μία μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στην πόλη Χουραϊτάν της βόρειας Συρίας, την ώρα που στον ουρανό βρίσκονταν τρία μαχητικά αεροπλάνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο κρατών βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού εδώ και μέρες, με αφορμή τις επιθέσεις που πραγματοποιεί η Μόσχα εναντίον αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Συρία και των παραβιάσεων του τουρκικού FIR.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας η τουρκική πολεμική αεροπορία έδωσε εντολή για την απογείωση δύο αεροσκαφών F-16 για την αναχαίτιση του ρωσικού μαχητικού.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του εκφράστηκε η «έντονη διαμαρτυρία» της Άγκυρας για την παραβίαση αυτή, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.