Η μαθηματική σπαζοκεφαλιά που δείχνει αν είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής

Ο «Πύργος του Ανόι» και τα μυστικά που κρύβει η λύση του


ΚΟΣΜΟΣ
11:39
01/10/2015
Η μαθηματική σπαζοκεφαλιά που δείχνει αν είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής
6
loading

Ο «Πύργος του Ανόι», είναι ένας καθαρά μαθηματικός γρίφος που επινοήθηκε από τον Γάλλο μαθηματικό, Édouard Lucas το 1883. Αποτελείται από τρεις κατακόρυφους άξονες Α, Β και Γ και μερικούς άνισου μεγέθους δίσκους που είναι τοποθετημένες κατά σειρά από το μικρότερο προς τον μεγαλύτερο και τοποθετημένοι σε σχήμα πύργου.

Ο σκοπός του παιχνιδιού, είναι να επανατοποθετηθούν κατά την ίδια σειρά, από τη θέση Α στη θέση Β ή στη θέση Γ,  χρησιμοποιώντας την τρίτη θέση σαν βοηθητική, και μετακινώντας κάθε φορά μόνο ένα δίσκο, αλλά με τον περιορισμό πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί ένας μεγαλύτερος δίσκος πάνω σ’ ένα μικρότερο. Το παιχνίδι που κυκλοφορεί στην αγορά έχει 7 δίσκους.

Αν ακούγεται πολύπλοκο, η λύση δίνεται στην παρακάτω gif εικόνα. Πάντως, αν βρείτε εύκολη τη λύση της σπαζοκεφαλιάς, τότε λέει πολλά για την προσωπικότητά σας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Psychological Studies», ερευνητές ζήτησαν από 195 συμμετέχοντες να βρουν τη λύση του γρίφου και ακολούθως να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με την προσωπικότητά τους καθώς και κατά πόσο σημαντικό είναι να διασκεδάζουν στη ζωή τους.

Αυτό που συμπέραναν οι ειδικοί, είναι ότι οι εξωστρεφείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν τις περισσότερες παραλλαγές του παζλ εντός τριών λεπτών, γεγονός που σημαίνει ότι εκείνοι που είναι ικανοί να λύνουν προβλήματα, είναι καλοί και στο να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο.

kou

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Vassilis Michalopoulos

  Πραγματικά, διαβάζοντας ορισμένα από τα άρθρα, θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε. Μοναχοί στην Άπω Ανατολή πάντως, πίστευαν πως αν κάποιος κατάφερνε να λύσει το πρόβλημα αυτό, θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Κλασικό παράδειγμα (αναδρομικού) αλγορίθμου στα μαθήματα προγραμματισμού Η/Υ.

 2. avatar Kostas L

  Αν είσαι εξασκημένος σε παρόμοιας φιλοσοφίας παιχνίδια στο κινητό θα το βρεις γρήγορα. Αυτό είναι το πιο ασφαλές συμπέρασμα.

 3. avatar Νίκος1

  Άλλη μία μελέτη που αν όλα της τα στοιχεία είναι αυτά που μας παραθέτει το κείμενο τότε είναι οικτρά ανεπαρκής. Όπως είπε και κάποιος πιο πάνω υπάρχουν πολλά είδη ευφυίας . Το να είσαι εξωστρεφής είναι φαντάζομαι ένα παρακλάδι της λεγόμενης συναισθηματικής ευφυίας και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επίλυση προβλημάτων. Και η επίλυση προβλημάτων καθαυτή διαφοροποιείται από παράγοντες όπως η σοβαρότητα του προβλήματος (κατάσταση στρες) ή το πόσα διαφορετικά θέματα-προβλήματα μπορεί κάποιος να διαχειριστεί ταυτόχρονα. Ειδικά η τελευταία παράγραφος του κειμένου είναι μία ασυναρτησία με αυθαίρετο συμπέρασμα. Τι σημαίνει η φράση ''οι εξωστρεφείς είχαν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ να βρουν τις περισσότερες παραλλαγές του παζλ εντός τριών λεπτών''? Έγινε ή δεν έγινε μελέτη και τέστ πάνω σε 195 άτομα? Βρήκαν ή δεν βρήκαν τις λύσεις? Εμένα μου ακούγεται σαν να λέει κάποιος ότι 2 μαθητές έγραψαν διαγώνισμα, τα αποτελέσματα έχουν βγαλθεί και όταν ρωτάς τους βαθμούς να σου λένε για απάντηση ότι ο ένας είχε περισσότερες πιθανότητες από τον άλλο.

 4. avatar Χαρης Π

  Προσθετω οτι υπαρχουν 8 διαφορετικοι τυποι ευφυιας που σημαινει οτι αλλος τα παει καλα στα σχηματα αλλος στους αριθμους αλλος στα λεκτικα τεστ κτλ. Η εσωστρεφια ή εξωστρεφια ειναι ασχετη με αυτο. Εδω ο ιδιος ανθρωπος μπορει να περασει περιοδους εσωστρεφιας ή εξωστρεφιας.

 5. avatar JohnnyLocke

  "γεγονός που σημαίνει ότι εκείνοι που είναι ικανοί να λύνουν προβλήματα, είναι καλοί και στο να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο" χμμ, προφανώς δεν γνωρίζει όποιος έκανε την έρευνα ότι τα άτομα με πολύ ψηλό iq και γενικά με ιδιαίτερες ικανότητες είναι κατά σημαντική πλειοψηφία εσωστρεφείς (Αϊνστάιν, Νεύτων, Γκεϊτς, Ζακερμπεργκ, Μασκ, Σμιθ, Μαρξ, Νίτσε, Λωκ ήταν όλοι π.χ. εσωστρεφείς), καθώς προτιμούν να συγκεντρώνουν την ενέργεια τους σε ιδέες και όχι τόσο σε άτομα, και στο βάθος αντί για το εύρος και την επιφάνεια. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλοί πολύ έξυπνοι εξωστρεφείς (π.χ. Σωκράτης, Φαϊνμαν, Βον Νοϊμαν, Ντα Βίντσι), οι οποίοι είναι εξίσου έξυπνοι με τους έξυπνους εσωστρεφείς, αλλά ότι οι περισσότεροι έξυπνοι είναι σίγουρα εσωστρεφείς. Τέλος πάντων το αποτέλεσμα της έρευνας είναι εντελώς στραβό και γραμμένο με έναν ξεκάθαρα υποκειμενικό τρόπο (βλ. "να ζουν τη ζωή στο έπακρο").

  1. avatar Σωστός

   Σωστός.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει