Δύο μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση και η ροή των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων παραμένει μεγάλη.

Σχεδόν 4.500 άνθρωποι έφθασαν στα αυστριακά σύνορα από την Ουγγαρία από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 07.30′ (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία.

Χθες, 7.500 μετανάστες συνολικά βρίσκονταν στα αυστριακά σύνορα, αρκετά λιγότεροι από τους αναμενόμενους 10.000. Οι μετανάστες αυτοί συνεχίζουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους την πορεία προς τη Γερμανία.

Η ροή ήταν επίσης ελαφρώς μικρότερη χθες στην Ουγγαρία, όπου 8.014 μετανάστες απογράφηκαν μετά τον αριθμό ρεκόρ των 10.046 την Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα η ουγγρική αστυνομία. Οι πρόσφυγες αυτοί φθάνουν σχεδόν αποκλειστικά από την Κροατία, μετά το κλείσιμο των ουγγροσερβικών συνόρων από τη Βουδαπέστη στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι καταμέτρησε 8.500 νέες αφίξεις μεταναστών χθες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σε 55.000 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διασχίσει τα σύνορα μετά την ημερομηνία αυτή.

Η ροή παραμένει επίσης μεγάλη στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, από τα οποία 3.000 έως 4.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά για να μεταβούν στη συνέχεια στη Σερβία. Ο σερβικός Ερυθρός Σταυρός σημείωσε, ωστόσο, αύξηση των αφίξεων απευθείας από τη Βουλγαρία, έναν δρόμο που χρησιμοποιείται λιγότερο.

Η κατάσταση στους δρόμους παρέμενε επίσης τεταμένη σήμερα το πρωί στα κροατοσερβικά σύνορα, λόγω κυρίως των περιορισμών στην κυκλοφορία των σερβικών οχημάτων που επέβαλε το Ζάγκρεμπ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Σερβία στους μετανάστες για τη διέλευσή τους.

Το θέμα αποτελεί επίσης το επίκεντρο διαμάχης μεταξύ της Ουγγαρίας και της Αυστρίας και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δυο χωρών, Βίκτορ Ορμπάν και Βέρνερ Φάιμαν, σήμερα στη Βιένη.