Άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας μέχρι το τέλος του έτους, αν ο πόλεμος εκεί συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, αυξάνοντας πιθανόν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γιακούμπ Ελ Χίλο, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία, δήλωσε ότι από τη σύγκρουση έχουν ήδη εκτοπιστεί μέχρι σήμερα το 2015 ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέσα στη Συρία, καθώς οι μάχες εντείνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας που διέρχεται τον πέμπτο χρόνο πολέμου.

Κάλεσε να δοθεί μεγαλύτερη διεθνής υποστήριξη στις σοβαρά υποχρηματοδοτούμενες προσπάθειες για βοήθεια που σκοπό έχουν να κρατήσουν τους Σύρους στη χώρα τους όπου είναι δυνατό και προειδοποίησε πως ο δριμύς χειμώνας που προβλέπεται να έλθει θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες κακουχίες.

«Εκτός αν γίνει κάτι μεγάλο για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης με πολιτικά μέσα, το ανθρώπινο τρένο που άρχισε να κινείται έξω από τη Συρία και τη γειτονιά της θα συνεχίσει να κινείται μήνες και μήνες», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ελ Χίλο.

«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια προσφυγική κατάσταση παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στη δημιουργία της UNHCR το 1950», είπε, αναφερόμενος στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Υπάρχουν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι φέτος και η πρόβλεψη είναι για άλλο ένα εκατομμύριο που θα εκτοπισθούν μέσα στη Συρία από τώρα μέχρι το τέλος του έτους, αν η βία εξακολουθήσει να κλιμακώνεται», είπε ο Ελ Χίλο, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Δαμασκό.

«Άρα είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως περισσότεροι άνθρωποι θα κατευθύνονται προς την Ευρώπη, επειδή οι χώρες που τόσο γενναιόδωρα φιλοξενούσαν τους πρόσφυγες αυτούς –ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Ιράκ, η Τουρκία, η Αίγυπτος– φθάνουν επίσης –στην περίπτωση μερικών από αυτές– ένα όριο», είπε.

«Παραμένω πολύ ανήσυχος για το Χαλέπι και τα περίχωρά του και την Ντεράα και τα περίχωρά της», είπε ο Ελ Χίλο. «Αυτά είναι δύο σημεία στον βορρά και στον νότο όπου φοβάμαι ότι θα δούμε περισσότερες μετακινήσεις ανθρώπων ως αποτέλεσμα της αύξησης της έντασης των μαχών», είπε.

Ο Ελ Χίλο κάλεσε να δοθεί μεγαλύτερη διεθνής υποστήριξη προκειμένου να βοηθηθούν οι Σύροι να παραμείνουν στη χώρα – εκεί όπου αυτό είναι δυνατό. «Καθώς σας μιλώ σήμερα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έχει μηδέν δολάρια να διαθέσει για τη σίτιση πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στη Συρία από την Ιη Νοεμβρίου», είπε.

«Έχουμε ακόμη την ευκαιρία να επενδύσουμε και να βοηθήσουμε πολλούς Σύρους να παραμείνουν στη Συρία. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό το ανθρώπινο τρένο θα συνεχίσει να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης και της Ευρώπης», είπε.

«Έχουμε 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι σε περιοχές στη Συρία τις οποίες είναι δύσκολο να φθάσουμε. Μπορούμε τώρα να φθάσουμε σε όλο και περισσότερους από αυτούς απ΄ό,τι προηγουμένως με τη διασυνοριακή πρόσβαση και σε μικρότερο βαθμό μέσω παραδόσεων ανάμεσα στις γραμμές που έχουν επιβραδυνθεί φέτος κυρίως λόγω κυβερνητικών περιορισμών και της αυξανόμενης ανασφάλειας», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία.

Οι παραδόσεις ανάμεσα στις γραμμές αναφέρονται σε παραδόσεις βοήθειας από περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

«Υπάρχουν 420.000 άνθρωποι σε πολιορκημένες περιοχές στη Συρία, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς να πολιορκούνται από το ISIL στην Ντέιρ αλ-Ζορ», είπε ο Ελ Χίλο, αναφερόμενος σε μια πόλη υπό κυβερνητικό έλεγχο στην ανατολική Συρία η οποία πολιορκείται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με οιονδήποτε προκειμένου να φθάσει στους αμάχους και να διανείμει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε σε περιοχές που ελέγχονται από το ISIL», κατέληξε ο Ελ Χίλο.