Η δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ, σύζυγος του πρωταγωνιστή του Χόλυγουντ και σκηνοθέτη, Τζορτζ Κλούνεϊ, έφθασε σήμερα στο Μαλέ προκειμένου να διασφαλίσει την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου των Μαλδίβων, Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία σε μια υπόθεση που προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Νασίντ, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ανατράπηκε το 2012, καθώς διέταξε τη σύλληψη ενός δικαστή. Εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών έπειτα από μία σύντομη δίκη που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο.

Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντάλα Γιαμίν δεν ακολούθησε τις προσήκουσες διαδικασίες κι ότι η υπόθεση εναντίον του Νασίντ ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Η Κλούνεϊ αναμένεται να συναντήσει το Νασίντ στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Νήσο Μααφούσι, όπου μεταφέρθηκε την 23η Αυγούστου έπειτα από τον κατ’οίκον περιορισμό που βρισκόταν.

«Ο Νασίντ, που έχει πολεμήσει τόσο σκληρά για να φέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία σε αυτήν την χώρα, είναι πολιτικός κρατούμενος εδώ, ένας από τους πολλούς δυστυχώς», είπε η Κλούνεϊ στους δημοσιογράφους.

«Έρχομαι στο Μαλέ δυστυχώς σε μια περίοδο όπου η κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατάσταση ασφαλείας, επιδεινώνονται μέρα με την ημέρα».

Η Σάουνα Αμινάθ, μια βοηθός του Νασίντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Κλούνεϊ θα χρησιμοποιήσει νομικά και διπλωματικά μέσα για να πετύχει την αποφυλάκισή του.