Έτοιμος να συναντήσει, αλλά υπό ορισμένους όρους, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση στα σύνορα η οποία δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Θα ήθελα να πω στον πρόεδρο Μαδούρο ότι είμαι έτοιμος να τον συναντήσω, αλλά είναι απαραίτητο τα θεμελιώδη δικαιώματα των Κολομβιανών να γίνονται σεβαστά», ανέφερε ο Σάντος σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Έθεσε «όρους» για τη συνάντηση αυτή, όπως να δοθεί η έγκριση από το Καράκας για να δημιουργηθεί ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» ο οποίος θα επιτρέπει σε πάνω από 2.000 παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία τους στην Κολομβία, όπου αδυνατούν να πάνε μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Ο Σάντος ζήτησε επίσης να επιτραπεί η διέλευση περίπου δεκαπέντε φορτηγών ώστε οι περίπου 1.300 Κολομβιανοί οι οποίοι έχουν απελαθεί από τις αρχές της Βενεζουέλας να μπορέσουν να ανακτήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ακόμη, ζήτησε οι αρχές της Βενεζουέλας να «τηρούν τις διαδικασίες και να μην κακομεταχειρίζονται τους Κολομβιανούς οι οποίοι απελαύνονται» από τη χώρα.

Εάν αυτές οι «ελάχιστες ανθρωπιστικές προϋποθέσεις γίνουν σεβαστές, θα καθίσω και θα επιλύσουμε το πρόβλημα» σε συνεννόηση με τον Νικολάς Μαδούρο, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

Η κρίση ξέσπασε την 19η Αυγούστου, όταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκλεισε ένα τμήμα των συνόρων έπειτα από ενέδρα η οποία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις στρατιωτικοί κι ένας πολίτης, με το Καράκας να αποδίδει την επίθεση σε «Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς».

Η ένταση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο την περασμένη Πέμπτη, όταν η Μπογκοτά και το Καράκας ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις εν μέσω των καταγγελιών περί παραβιάσεων των δικαιωμάτων των 11.000 και πλέον Κολομβιανών που εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα ή απελάθηκαν.

Στα σύνορα μήκους 2.219 χιλιομέτρων που χωρίζουν την Κολομβία και τη Βενεζουέλα λαθρέμποροι διακινούν καύσιμα και άλλα προϊόντα τα οποία επιδοτούνται από το κράτος της Βενεζουέλας και μπορούν να αγοράζουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.