H μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία τάχθηκε σήμερα υπέρ της εφαρμογής ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου υπέρ της αποποινικοποίησης της πορνείας – που θα περιλαμβάνει τους πελάτες και τους μαστροπούς – παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει με αυτήν την πρωτοβουλία.

Το ψήφισμα, το οποίο προτρέπει να τεθεί σε ισχύ «ένα νομικό πλαίσιο εντός του οποίου όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εργασία της πορνείας θα αποποινικοποιηθούν» εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Επιτροπής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, που συγκλήθηκε στο Δουβλίνο με τη συμμετοχή 400 εκπροσώπων, ανακοίνωσε η Αμνηστία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση δεν θέλησε να διευκρινίσει τον αριθμό των εκπροσώπων που τάχθηκε υπέρ της πρότασης, καθώς ορισμένοι, για παράδειγμα οι Γάλλοι απεσταλμένοι, εξέφρασαν επιφυλάξεις.

«Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για τη Διεθνή Αμνηστία. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση που έπρεπε να λάβουμε και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλα μας τα μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως επίσης στις οργανώσεις με τις οποίες διαβουλευτήκαμε, για τη συμβολή τους σε αυτό το διάλογο» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ αποτελούν μία από τις πλέον περιθωριοποιημένες ομάδες στον κόσμο που τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν το διαρκή κίνδυνο των διακρίσεων, της βίας και της κακομεταχείρισης» τόνισε ο Σέτι.

Καθώς η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι «η ποινικοποίηση της εργασίας της πορνείας μεταξύ συναινούντων ενηλίκων ενδέχεται να οδηγήσει σε μία αύξηση των περιστατικών καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στη βιομηχανία του σεξ», η ΜΚΟ θα πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της κατάργησης της καταστολής των ιερόδουλων, αλλά επίσης των πελατών και των μαστροπών.

Αυτό ακριβώς το σημείο πυροδότησε τη διαμάχη. Αν και η μη κυβερνητική οργάνωση Ισότητα Τώρα (Equality Now), που προασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, συμφωνεί στην κατάργηση της καταστολής των εργαζομένων στη βιομηχανία της πορνείας, διαφωνεί κατηγορηματικά να ισχύει το ίδιο για τους πελάτες, τους μαστροπούς και τους υπεύθυνους των οίκων ανοχής.

«Το να νομιμοποιείς εκείνους που εκμεταλλεύονται τα πρόσωπα που εκδίδονται δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε» τονίζει η Εσόχε Αγκατίσε της Equality Now, καθώς η «η εμπορική ζήτηση για το σεξ τροφοδοτεί τη διακίνηση» των προσώπων.

Σήμερα το πρωί μία ομάδα οργανώσεων έδωσε στη δημοσιότητα μία επιστολή με την οποία κάλεσε τους εκπροσώπους της Αμνηστίας να καταψηφίσουν αυτήν την πρόταση, υπενθυμίζοντας ότι σε διαδικτυακές λίστες υπογραφών κατά της πρότασης έχουν υπογράψει πάνω από 10.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει καμία λογική στην ιδέα ότι προκειμένου να προστατεύσουμε όσους πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, πρέπει να προστατεύσουμε τους εκμεταλλευτές. Δεν έχει καμία λογική» σημείωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Συμμαχίας κατά της Διακίνησης Γυναικών (CATW), Τάινα Μπιεν Αιμέ.

Μεταξύ των επικριτών της Διεθνούς Αμνηστίας βρίσκονται και πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ όπως η Μέριλ Στριπ, η Κέιτ Ουίνσλετ και η Έμμα Τόμσον.

Στον αντίποδα η Λόρα Λι, μία ιερόδουλη από την Ιρλανδία και ακτιβίστρια που δηλώνει ότι «είναι ενθουσιασμένη».

«Είναι ο καλύτερος τρόπος να οδηγήσουν την πορνεία μακριά από την εποχή του Μεσαίωνα και να μας παρασχεθούν τα δικαιώματα και η προστασία που αξίζουμε».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.