Δύο πολίτες σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών και ένα νοσοκομείο επλήγη από βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ, προπύργιο των ανταρτών, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση του Κιέβου και από τους αυτονομιστές.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Κουιμπιτσέβσκι του Ντονέτσκ και μία γιατρός τραυματίστηκε όταν ένας όλμος έπεσε στο νοσοκομείο N23 στην ίδια περιοχή, δήλωσαν οι αυτονομιστικές αρχές. Ένας άνδρας τραυματίστηκε στη Μακιίβκα, μία πόλη που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα ανατολικά του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες.

Ένας από τους στρατιωτικούς αξιωματούχους των αυτονομιστών, ο Εντουάρ Μπασουρίν, κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι εξαπολύει πυρά από το Πίσκι, μία περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, χρησιμοποιώντας «όπλα διαμετρήματος 152 χιλιοστών».

Ο φιλοδυτικός ουκρανικός στρατός έκανε από την πλευρά του λόγο για τον θάνατο ενός αμάχου και για τραυματισμούς πολλών άλλων από τα πυρά που είχαν στόχο την περιοχή Βοντιανέ, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, κατηγορώντας τους αντάρτες ότι χρησιμοποίησαν «τμήματα πυροβολικού 152 και 122 χιλιοστών καθώς και ένα άρμα μάχης».

Τα όπλα διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί από τη γραμμή του μετώπου βάσει των όρων των συμφωνιών που υπογράφτηκαν στο Μινσκ τον Φεβρουάριο έπειτα από γαλλο-γερμανική διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που βρίσκονται επί τόπου.

Αντίθετα, η φιλορωσική Αυτόνομη Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DNR), καθώς και εκείνη του γειτονικού Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν «να αποσύρουν τα όπλα διαμέτρου μικρότερης των 100 χιλιοστών» στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν «δική τους πρωτοβουλία ειρήνης».

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία επανάληψη των φονικών βιαιοτήτων στην ανατολική Ουκρανία σε μία σύγκρουση που έχει προκαλέσει πάνω από 6.500 θανάτους από τον Απρίλιο του 2014.