«Βαθιά απογοητευμένος» είναι ο ΓΓ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για το γεγονός ότι η συμφωνία για να τεθεί σε εφαρμογή μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη δεν τηρήθηκε το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα.

«Παρά τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές, παρά τις μάχες, οι συνάδελφοί μας που εργάζονται σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες και οι εταίροι τους κατάφεραν να διανείμουν κάποια ζωτικής σημασίας βοήθεια στον απελπισμένο λαό της Υεμένης», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς στους δημοσιογράφους.

Η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη θεωρητικά θα άρχιζε να εφαρμόζεται το Σάββατο ώστε να καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι δεν της ζητήθηκε από τον αυτοεξόριστο πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι—εν ονόματι του οποίου δρα—να διακόψει την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων η οποία διαρκεί πλέον τρεις μήνες.

Σήμερα το πρωί οι βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άμαχοι, είπαν συγγενείς των θυμάτων και υγειονομικοί.

«Τρεις πύραυλοι» έπληξαν μια συνοικία της πρωτεύουσας, «καταστρέφοντας 15 οικήματα, σκοτώνοντας 25 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 45», δήλωσε ένας κάτοικος της Σαναά.

Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες και στις αεροπορικές επιδρομές μέχρι τώρα, επιδεινώνοντας την προϋπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση.

Πέραν των αεροπορικών βομβαρδισμών αναφέρθηκαν παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Άντεν, στη Μαρίμπ και στην Τάιζ, τρία από τα κυριότερα θέατρα μαχών ανάμεσα σε παραστρατιωτικούς που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Χάντι, ισλαμιστές, φυλές από τη μια και τους σιίτες αντάρτες Χούτι και μονάδες του στρατού πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που έχει συμμαχήσει με τους Χούτι.

Στη Λαχζ υπήρξαν πληροφορίες για έξι νεκρούς Χούτι, στο Ρας Αμράν για 11 νεκρούς Χούτι και 6 νεκρούς στις τάξεις των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του προέδρου Χάντι, ενώ στην αλ Ουάχτ, 15 χλμ. βόρεια του Άντεν, 40 Χούτι και 12 μαχητές υπέρ του προέδρου Χάντι σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις που είχαν αποτέλεσμα η κοινότητα αυτή να πέσει στα χέρια των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στον πρόεδρο.

Εξάλλου νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το βράδυ στο διυλιστήριο πετρελαίου στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, που επλήγη από πυρά των Χούτι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και έναν αξιωματούχο.

«Φοβούμαστε ότι η φωτιά θα φθάσει κοντινές δεξαμενές όπου είναι αποθηκευμένη ποσότητα 1,2 τόνου πετρελαϊκών προϊόντων», είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του διυλιστηρίου Νάσερ αλ Σάιφ.