Για δεκαετίες το αμερικανικό ρεπουμπλικανικό κόμμα εκπροσωπήθηκε από λευκούς και περίπου μεσήλικες άνδρες. Μία παράδοση που φαίνεται να αλλάζει μετά την πρώτη εμφάνιση των επτά υποψηφίων του κόμματος για το χρίσμα ενόψει των προεδρικών του 2012.

Η μεγάλη ανατροπή αφορά την παρουσία δύο γυναικών, εκπροσώπων της υπερσυντηρητικής πτέρυγας, μεταξύ της ομάδας των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αν και καμία από τις δύο δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της, πρόκειται για την βουλευτή Μισέλ Μπάχμαν, που ήταν παρούσα στη συζήτηση, και την πρώην κυβερνήτη της πολιτείας της Αλάσκα Σάρα Πέιλιν, που απουσίαζε διότι περιοδεύει ανά τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το χρώμα του δέρματος, δεν αποκλείεται ο Μπαράκ Ομπάμα να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν επίσης έγχρωμο ρεπουμπλικάνο υποψήφιο: οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Χέρμαν Κέιν, πρώην επικεφαλής της αλυσίδας εστιατορίων στην τρίτη θέση μετά τη Σάρα Πέιλιν και τον μέχρι στιγμής επικεφαλής Μιτ Ρόμνεϊ, λευκό, ετεροφυλόφιλο και… μορμόνο.

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι αρχίζουν να απομακρύνονται από το σχήμα «άνδρας-προτεστάντης»,ο Φρεντ Κάρτζερ κάνει μία πραγματικά πρωτοποριακή προσπάθεια για τα δεδομένα της χώρας:  να γίνει ο πρώτος ομοφυλόφιλος, εβραίος ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος.