Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε σήμερα, έπειτα από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών, το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με 30 υπουργούς, στην οποία κυριαρχεί η σιιτική Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της.

«Ξεπεράσαμε τα εμπόδια και θα αρχίσουμε αμέσως να δουλεύουμε», δήλωσε ο Μικάτι σε δημοσιογράφους μετά την αναγγελία του σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, κυρίως ο χριστιανός Μισέλ Αούν, διαθέτουν την πλειοψηφία των χαρτοφυλακίων (19), ενώ τα υπόλοιπα (11) μοιράστηκαν ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Μισέλ Σουλεϊμάν, του Μικάτι και του ηγέτη των Δρούζων Ουαλίντ Τζουμπλάτ, που θεωρούνται «ουδέτεροι».

Τη νέα κυβέρνηση μποϋκοτάρει το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι, το οποίο έχει πλέον τη μειοψηφία στο κοινοβούλιο και βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Στις 12 Ιανουαρίου, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της απέσυραν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση ενότητας του Σάαντ Χαρίρι, μετά τις εντάσεις που υπήρχαν και συνδέονταν με το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ που είναι αρμόδιο για την έρευνα της υπόθεσης της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, πατέρα του Σάαντ.

Η Χεζμπολάχ, η οποία αναμένεται να κατηγορηθεί από το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο (TSL) που διερευνά την υπόθεση αυτή της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι, ζήτησε από τον Σάαντ να απαρνηθεί τη δικαστική αυτή αρχή. Ωστόσο ο τελευταίος αρνήθηκε.

Ο Μικάτι επίσης, μολονότι διορίστηκε χάρη στους βουλευτές του στρατοπέδου της Χεζμπολάχ, αρνήθηκε εξ αρχής να παρουσιαστεί ως «άνθρωπος της Χεζμπολάχ», επιδεικνύοντας την πολιτική του αυτονομία απέναντι στις πιέσεις που δεχόταν. Επίσης αρνήθηκε να δεσμευτεί απέναντι στη Χεζμπολάχ όσον αφορά το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο.