Ο Εμανουέλ Καρένζι Καράκε, επικεφαλής των υπηρεσιών κατασκοπείας της Ρουάντας, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο βάσει ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης το οποίο είχε εκδοθεί σε βάρος του από την ισπανική δικαιοσύνη, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κιγκάλι σήμερα.

Ο στρατηγός Καρένζι Καράκε, ηλικίας 54 ετών, “συνελήφθη από άνδρες της διεύθυνσης εκδόσεων της αστυνομίας του Λονδίνου στο αεροδρόμιο Χίθροου το Σάββατο περί τις 09:45”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ σήμερα.

Η σύλληψη του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ρουάντας έγινε “δυνάμει ενός ευρωπαϊκού εντάλματος που εκδόθηκε από τις αρχές στην Ισπανία, όπου διεξάγεται έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων”, διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ωστόσο ισπανική δικαστική πηγή στη Μαδρίτη ανέφερε ότι ο στρατηγός Καρένζι Καράκε δεν αντιμετωπίζει δίωξη για εγκλήματα πολέμου—οι κατηγορίες για αυτά έχουν τεθεί στο αρχείο—αλλά για υποθέσεις “τρομοκρατίας”.

Ο στρατηγός εμφανίστηκε ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου το Σάββατο το απόγευμα και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση ως την Πέμπτη, όταν αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης.

Προσωπικότητα-κλειδί του καθεστώτος της Ρουάντας, ο Καρένζι Καράκε, γνωστός και ως “ΚΚ”, υπήρξε ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη του αντάρτικου των Τούτσι, του Πατριωτικού Μετώπου της Ρουάντας (FPR, βρίσκεται στην εξουσία σήμερα) υπό τον Πολ Καγκάμε. Είχε επίσης διατελέσει (2008-2009) υποδιοικητής της MINUAD, της κοινής ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα του Σουδάν.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντας, η Λουίζ Μουσικιβάμπο, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη σύλληψη του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Εξάλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουάντας Μπουσίνγκιε Τζόνστον ακύρωσε σήμερα την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ισπανία, όπου επρόκειτο να γίνει δεκτός από τον Ισπανό ομόλογό του Ραφαέλ Καταλά, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

Η ισπανική δικαιοσύνη ερευνά από το 2008 τις εξαφανίσεις και τους θανάτους οκτώ Ισπανών στη Ρουάντα, ιδίως τους θανάτους, τον Ιανουάριο του 1997, τριών εργαζομένων στην μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde).

Εκδίδοντας το σχετικό κατηγορητήριο την 6η Φεβρουαρίου 2008, ο Ισπανός ανακριτής δικαστής Φερνάντο Αντρέου ζητούσε τη σύλληψη σαράντα αξιωματούχων της Ρουάντας, συμπεριλαμβανομένων του “ταξίαρχου Καρένζι Καράκε, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού από τον Ιούλιο του 1994 ως τον Μάρτιο του 1997”.

Σύμφωνα με τον δικαστή, ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για το ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών διεξήγαγε επιχειρήσεις με στόχο “τη συστηματική εξολόθρευση προσώπων της εθνότητας των Χούτου, διανοουμένων, ηγετών, αντιφρονούντων στο FPR και επίσης ιερωμένων και ιεραποστόλων που θεωρούνταν συνεργάτες των Χούτου”.

Ο δικαστής είχε προσάψει στον στρατηγό “άμεσες ευθύνες για τις σφαγές οι οποίες είχαν διαπραχθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού κατά τη διάρκεια της περιόδου εκείνης”.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο στρατηγός Καράκε ήταν “εν γνώσει” και είχε “εγκρίνει τη σφαγή αμάχων από το 1994 ως το 1997 στις πόλεις Ρουχενγκέρι, Γκισένγι και Κιανγκούγκου, συμπεριλαμβανομένων τριών Ισπανών εργαζόμενων σε ανθρωπιστική οργάνωση”.

Ο Καράκε ανήκε στον πολύ στενό κύκλο των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του στρατού του FPR, του αντάρτικου που διηύθυνε ο Καγκάμε, ο οποίος τερμάτισε τη γενοκτονία του 1994 κι έκτοτε κυβερνά τη Ρουάντα με σιδηρά πυγμή. Η γενοκτονία που άρχισε τον Απρίλιο του 1994 από το εξτρεμιστικό καθεστώς των Χούτου στοίχισε τη ζωή σε 800.000 ανθρώπους, κυρίως μέλη της μειονότητας των Τούτσι αλλά και μέλη της φυλής Χούτου που εναντιώνονταν στις αρχές.