Έτοιμος να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης στη Σρεμπρένιτσα και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αν συμφωνούν με αυτό οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι.

«Αν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι το επιθυμούν, αν δεν αποτελεί για αυτούς επιπλέον δυσκολία, ως κάποιος που θεωρεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής του την ειρήνη και τη συμφιλίωση, είμαι έτοιμος να αποτίσω φόρο τιμής στους Βόσνιους Μουσουλμάνους θύματα στη Σρεμπρένιτσα», τόνισε ο σέρβος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία τείνει χείρα συμφιλίωσης και κάλεσε τους Βόσνιους Μουσουλμάνους να την αποδεχθούν.

Ο κ. Βούτσιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι η θέση που διατύπωσε έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Σερβίας και πρόσθεσε ότι στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε σοβαρό, φρικιαστικό έγκλημα.

«Είμαι έτοιμος να σκύψω, να χαμηλώσω το κεφάλι και να δείξω τι είδους σχέση έχουμε προς τα αθώα θύματα της Σρεμπρένιτσας, επειδή, μεταξύ άλλων, οι Σέρβοι, το 99,99% των Σέρβων, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα μπορούν να προχωρούν με το κεφάλι ψηλά», τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

«Ως λαός που υποφέραμε πάρα πολύ πρέπει να αποδείξουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και όχι επειδή μας το λένε κάποιοι ξένοι, ότι σεβόμαστε τον πόνο και τη θλίψη του άλλου και ότι κατανοούμε το μίσος πολλών Βόσνιων Μουσουλμάνων που πέρασαν την κόλαση της Σρεμπρένιτσας», είπε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι η Σερβία δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται εναντίον εκείνων που αμαύρωσαν το πρόσωπο του σερβικού λαού και υπενθύμισε ότι η Σερβία συνέλαβε 12 άτομα, καταδίκασε 4 και 8 είναι στη φυλακή.

«Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο και δεν θα αποκρύπτουμε, ούτε θα σχετικοποιούμε αυτό το έγκλημα, είναι μεγάλο είναι φοβερό έγκλημα», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια για συμφιλίωση κι όχι αποσταθεροποίηση.

Ο σέρβος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα ψηφίσματα για τη Σρεμπρένιτσα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα δεν συνέβαλαν στη συμφιλίωση στην περιοχή και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Σερβίας δεν μπορεί να αποδεχθεί το ψήφισμα που προτείνει η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Τόνισε ότι η Σερβία ενημέρωσε και τα 5 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν στηρίζει το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα και πρόσθεσε ότι η σερβική κυβέρνηση δεν έλαβε απόφαση να ζητήσει από τη Ρωσία να ασκήσει βέτο στην υιοθέτησή του.

Το ψήφισμα στη μορφή που είναι σήμερα, αν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, θα προκαλέσει σημαντικές και σοβαρές πολιτικές και νομικές συνέπειες στη Σερβία, ανέφερε.

Χωρίς να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο αποδοχής του ψηφίσματος από τη Σερβία, ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν πολλές και σημαντικές αλλαγές στο κείμενο.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Σερβία θα κάνει διπλωματικά βήματα και θα ζητήσει από τη Ρωσία να αξιοποιήσει το δικαίωμα βέτο, ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε τέτοια απόφαση.