Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα τον τερματισμό της απομόνωσης δύο φυλακισμένων στις ΗΠΑ που υφίστανται επί 39 χρόνια ωμή μεταχείριση.

Ο 64χρονος Άλμπερτ Γούντφοξ και ο 69χρονος Χέρμαν Ουάλας βρίσκονται σε κελιά απομόνωσης στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Πολιτείας της Λουιζιάνας αφότου κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία ενός δεσμοφύλακα το 1972.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για «ωμή και απάνθρωπη μεταχείριση» που συνιστά «εμφανή παραβίαση της δέσμευσης των ΗΠΑ απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ τονίζει ότι δεν γνωρίζει «άλλες περιπτώσεις στις ΗΠΑ ατόμων που είχαν τόσο μειωμένες ανθρώπινες επαφές για τόσο μεγάλο διάστημα».

Σύμφωνα με την Αμνηστία οι δύο άνδρες είναι έγκλειστοι σε κελιά διαστάσεων δύο μέτρων επί τρία, 23 ώρες το 24ωρο. ‘Οταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, μπορούν να βγαίνουν έξω, τρεις φορές την εβδομάδα για μια ώρα, για ένα μοναχικό διάλειμμα σε ένα μικρό υπαίθριο κλουβί. Επί τέσσερις ώρες την εβδομάδα μπορούν να βγαίνουν από το κελί τους για να κάνουν ντους ή να περπατήσουν μόνοι τους κατά μήκος του διαδρόμου της μονάδας των κελιών αυστηρής απομόνωσης όπου είναι κρατούμενοι στην αποκαλούμενη φυλακή Αγκόλα. Έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα βιβλία, δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν και να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Οι δικηγόροι τους δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι δύο κατάδικοι πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από τα χρόνια της αυστηρής απομόνωσης.