Κατηγορίες σε βάρος τριών αστυνομικών που συμμετείχαν σε μια από τις «πτήσεις του θανάτου» κατά τη διάρκεια των οποίων έριξαν ζωντανές στη θάλασσα πέντε γυναίκες την περίοδο της δικτατορίας απήγγειλε η δικαιοσύνη της Αργεντινής.

Ο δικαστής Σέρχιο Τόρες αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισης των τριών αντρών, ενός στρατιωτικού και ενός δικηγόρου καθώς και το πάγωμα των καταθέσεών τους.

Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί στις 10 Μαΐου.

Οι πέντε άντρες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε περίπου είκοσι πτήσεις θανάτου, στη μία από τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο η Γαλλίδα μοναχή Λεονί Ντικέ και άλλες τέσσερις γυναίκες, μέλη του κινήματος «Μητέρες της Πλατείας του Μάη», οι οποίες αναζητούν τα παιδιά τους που χάθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας.

Η Λεονί Ντικέ και μια άλλη Γαλλίδα μοναχή, η Αλίς Ντομόν, απήχθησαν τον Δεκέμβριο του 1977, όπως και δέκα μέλη του κινήματος, ανάμεσα τους και η ιδρύτριά του Ασουσένα Βιλαφλόρ.

Τα λείψανα της Ντικέ, της Βιλαφλόρ και άλλων τριών γυναικών ταυτοποιήθηκαν το 2005. Το πτώμα της Ντομόν δεν βρέθηκε ποτέ.

Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν φυλακιστεί στη διαβόητη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού (Esma) χάθηκαν σε αυτές τις πτήσεις του θανάτου, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δίκη για τα εγκλήματα της Esma, όπου 5.000 άνθρωποι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν, άρχισε το 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Στην τελική φάση βρίσκεται η δίκη του πρώην αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Αλφρέδο Αστίς, ο οποίος πιστεύεται ότι συμμετείχε στην απαγωγή και δολοφονία των δύο Γαλλίδων. Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την καταδίκη του σε ισόβια.