Μετά από δέκα εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους μετά την αμνηστία που χορήγησε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσε σήμερα μία συριακή οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν διαδηλωτές από τα προάστια της Δαμασκού και από τις πόλεις Μπανιάς, Χομς και Λαττάκεια, καθώς και από την Ντεράα.

«Οι απελευθερώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Δεκάδες μεταφέρονται από τα κεντρικά κέντρα κράτησης στη Δαμασκό σε τοπικά κέντρα κράτησης απ’ όπου αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι σύντομα. Αναμένουμε την απελευθέρωση όλων όσοι έχουν φυλακιστεί στη Συρία» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Αμπντελραχμάν.

Οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στα μέσα Μαρτίου.

Ανάμεσα σε αυτούς που απελευθερώθηκαν είναι, σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν, και ο Αμπάς Αμπάς, ένας 69χρονος αριστερός ο οποίος έχει περάσει ήδη 15 χρόνια στη φυλακή και νωρίτερα φέτος καταδικάστηκε σε 7ετή κάθειρξη για «αποδυνάμωση του εθνικού φρονήματος’.

Πάντως μία έφηβη μπλόγκερ, η Ταλ Αλ Μαλούχι που φέτος καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση με την κατηγορία ότι αποκάλυπτε πληροφορίες σε ξένη χώρα, δεν έχει απελευθερωθεί.