«Κρίση, ποια κρίση»; Κάπως έτσι φέρεται να απάντησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στις φήμες για ένταση στις σχέσεις του με τον Μπαράκ Ομπάμα μετά τη δημόσια διαφωνία τους σχετικά με τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

«Οι πληροφορίες για διαφωνία έχουν μεγεθυνθεί δυσανάλογα», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο Νετανιάχου. «Είναι αλήθεια ότι έχουμε κάποιες διαφορές απόψεων, αλλά αυτές είναι μεταξύ φίλων», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο, ο Νετανιάχου απέρριψε κατηγορηματικά το όραμα του Ομπάμα για τα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, σε αυτό που φάνηκε να είναι το άνοιγμα ενός βαθιού ρήγματος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Σε μία ασυνήθιστα αιχμηρή επίπληξη στο στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, ο Νετανιάχου είπε στον Ομπάμα ότι η υποστήριξή του στην παλαιστινιακή απαίτηση για επιστροφή στα σύνορα του Ισραήλ του 1967 – κάτι που σημαίνει μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις- θα άφηνε το Ισραήλ «ανυπεράσπιστο».