Οξύνεται η αντιπαράθεση στην Αυστραλία μεταξύ κυβέρνησης και καπνοβιομηχανιών σχετικά με την πρόθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να απαγορεύσει την αναγραφή της εμπορικής επωνυμίας πάνω στα πακέτα των τσιγάρων.

Ήδη η μεγάλη καπνοβιομηχανία ΒΑΤΑ (British American Tobacco Australia) πρόκειται να αρχίσει μια τεράστια διαφημιστική εκστρατεία, για να αντισταθεί στις προθέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Scott McIntyre είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αυθαίρετη και δεν βασίζεται σε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα απλά πακέτα (σε χρώμα λαδί και χωρίς την ένδειξη της μάρκας) θα συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των καπνιστών. Σημείωσε ακόμα ότι η αφαίρεση της ένδειξης της μάρκας ενδέχεται να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού θα κατακλειστεί η αγορά με λαθραία τσιγάρα που θα πωλούνται λιγότερο από το ένα τρίτο της σημερινής τιμής. Συνεπώς, πρόσθεσε, για να μπορέσουν οι καπνοβιομηχανίες να είναι ανταγωνιστικές, θα υποχρεωθούν να μειώσουν δραστικά τις τιμές των τσιγάρων, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης καπνού.

Η υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Νίκολα Ρόξον, δήλωσε ότι πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια που στρέφεται κατά των προτεινόμενων αλλαγών.