Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ότι η τρίτη συνάντηση των δύο αντρών με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα γίνει στη Γενεύη στις 4 Ιουλίου.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση κατέθεσε την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της κοινής αρχής διερεύνησης και αναμένονται οι τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Πρόσθεσε ότι ζήτησε να συζητηθούν ορισμένα θέματα πριν από τη συνάντηση με το γενικό γραμματέα, προκειμένου να υπάρξουν εκατέρωθεν διευκρινίσεις θέσεων. Είπε επίσης ότι πρέπει να σταματήσουν οι εικασίες και η κινδυνολογία στο εσωτερικό μέτωπο, εν όψει των εκλογών και απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση για να χαμηλώσουν οι τόνοι. «Όλα τα ζητήματα που υπάρχουν θα εξετασθούν συλλογικά μετά τις βουλευτικές εκλογές», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και η επικείμενη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν απασχόλησαν τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Ερογλου στη σημερινή συνάντηση. Η συζήτηση, είπε, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εργάζονται, ώστε η συνάντηση της Γενεύης να στεφθεί με επιτυχία.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου.