Υπέρ της δημοκρατίας και κατά της τρομοκρατίας διαδήλωσαν σήμερα το πρωί στο Μαρακές του Μαρόκου, 5000 άνθρωποι,έπειτα από έκκληση του Κινήματος της 20ης Φεβρουαρίου που ζητά πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

«Οχι στην τρομοκρατία», «Ενας βασιλιάς που βασιλεύει, αλλά δεν κυβερνά», «Υπέρ ενός νέου συντάγματος», «Κοινωνική δικαιοσύνη», «Όχι στη διαφθορά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Πολλά συνθήματα ήταν εναντίον δύο ανδρών που πρόσκεινται στον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’. «Απομακρυνθείτε από τα χρήματα και την εξουσία», έγραφε ένα μεγάλο πανό με τη φωτογραφία των Μουνίρ Μαζίντι και Φουάν Αλι ελ Χίμα.

Οι διαδηλωτές, που στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι και προέρχονταν από πολλές πόλεις του Μαρόκου, είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Μαρακές και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Τζαμάα ελ Φνα, όπου πριν 10 ημέρες σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, 13 από τους οποίους ήταν ξένοι τουρίστες.

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους κατοίκους του Μαρακές και για να ζητήσουμε πραγματική δημοκρατία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ, 25 ετών.

Η πρώτη διαδήλωση που έγινε στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τους τελευταίους μήνες τον αραβικό κόσμο πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ ακολούθησαν και άλλες στις 20 Μαρτίου και τις 24 Απριλίου.

Στις 9 Μαρτίου ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ ανακοίνωσε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με στόχο κυρίως να ενισχύσει τον ρόλο του πρωθυπουργού, που εκλέγεται.