Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στη κηδεία ακτιβιστή στο Μπαχρέιν, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην διάρκεια της καταστολής των κινητοποιήσεων, η οποία προκάλεσε την οργή του Ιράν και αύξησε ακόμα περισσότερο την ένταση στη χώρα.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν μαύρες σημαίες και φωτογραφίες του ακτιβιστή Άχμεντ Φαρχάν, ο οποίος σκοτώθηκε την Τετάρτη, ενώ περίμεναν για να μεταφερθεί η σορός του στο νεκροταφείο. Δεν ήταν παρούσες δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά ένα ελικόπτερο πραγματοποιούσε πτήσεις και παρέμενε ασαφές εάν η αστυνομία επρόκειτο να διαλύσει τους παρευρισκόμενους λόγω της καθολικής απαγόρευσης των δημόσιων συγκεντρώσεων.
 
Οι αρχές στο Μπαχρέιν έχουν συλλάβει τουλάχιστον επτά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και εκδίωξε δια της βίας τους διαδηλωτές από τους δρόμους ύστερα από εβδομάδες κινητοποιήσεων, καλώντας στρατεύματα από γειτονικές χώρες των οποίων ηγούνται σουνιτικές βασιλικές οικογένειες και κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο. Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Η καταστολή προκάλεσε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης από σιίτες σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησε και από άλλες χώρες να ζητήσουν να αποσυρθούν τα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον μονάρχη του Μπαχρέιν Χάμαντ Μπεν Ίσα αλ Χαλίφα την Πέμπτη στην οποία σημείωσε ότι η χρήση υπέρμετρης βίας εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Ο Μπαν Γκι-Μουν εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία όσον αφορά τις πληροφορίες περί χρήσης υπερβολικής βίας αδιακρίτως από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας στο Μπαχρέιν εναντίον άοπλων πολιτών και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανέφερε ανακοινωθέν του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας και ειδικά τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και νοσηλευτικών κέντρων.