Μία νέα εποχή εγκαινιάζει η Κούβα και δεν είναι τυχαίο που το CNN μίλησε για την αλλαγή που έφερε η αλλαγή ηγεσίας. Στη συμφωνία, για την οποία μεσολάβησε η Καθολική Εκκλησία, θα απελευθερωθούν συνολικά 52 Κουβανοί ενώ ήδη κάποιοι βρίσκονται στο δρόμο για την Αβάνα.

 Η μητέρα του κρατουμένου Χοσέ Λουίς Γκαρσία Πανέκε, η Μοραλίντα Πανέκε είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι πληροφορήθηκε πως ο γιος της αναχώρησε από μια φυλακή κοντά στην πόλη Λας Τούνας και οδηγείται από πράκτορες στην Αβάνα, που βρίσκεται σε απόσταση 660 χλμ. ανατολικά.

Η οικογένεια ενός άλλου κρατουμένου, του Αντόνιο Βιγιαρεάλ, μεταφέρεται από πράκτορες της ασφάλειας από την πόλη Σάντα Κλάρα στην Αβάνα, 270 χλμ. ανατολικά.

Οικογένειες άλλων κρατουμένων ανέφεραν ότι πράκτορες της κρατικής ασφάλειας τους συμβούλευσαν να είναι έτοιμοι για αναχώρηση ανά πάσα στιγμή.

Προορισμός για τους πρώτους φαίνεται να είναι η Ισπανία. Ειδικότερα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος βοήθησε να επιτευχθεί η απελευθέρωση συμφωνώντας αυτή την εβδομάδα στην Αβάνα να δεχθεί η Ισπανία όλους τους κρατουμένους που θα συμφωνήσουν να πάνε εκεί.