Η ανατολική Λιβύη θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα μέσα σε τρεις εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ένας εθελοντής που εργάζεται στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η ανατολική Λιβύη τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών κατά του ηγέτη της χώρας, του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία εν μέσω των ογκωδών διαδηλώσεων στην Τρίπολη, στα δυτικά της χώρας.

Οι ταραχές παρακωλύουν τις εισαγωγές, τις τοπικές προμήθειες φρέσκων τροφίμων και τη βιομηχανική παραγωγή, λένε οι κάτοικοι της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης και πολλά καταστήματα και εργοστάσια εκεί παραμένουν κλειστά από την περασμένη εβδομάδα που ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης οι αντικαθεστωτικοί.

Ακόμα δεν έχει γίνει  σαφές πόσες δίοδοι για τη διέλευση των προμηθειών και πόσες βιομηχανικές μονάδες έχουν πληγεί από τις ταραχές. Πάντως, το λιμάνι της Βεγγάζης είναι ανοιχτό, καθώς και τα χερσαία σύνορα της ανατολικής Λιβύης με την Αίγυπτο.

Τα καταστήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά έχουν προμηθευτεί ποσότητες τροφίμων, κονσερβών και άλλων αναλώσιμων που δεν χαλάνε, αλλά εκεί που παρατηρείται έλλειψη είναι στα φρέσκα τρόφιμα.

Χιλιάδες μετανάστες εργάτες από την Αίγυπτο, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες που ενδέχεται να έχουν εργαστεί σε χώρους όπως η καλλιέργεια λαχανικών και η παρασκευή ψωμιού, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις ελλείψεις.

Υπάρχει έντονη ανησυχία στη Βεγγάζη για τις προμήθειες τροφίμων και κάποιοι καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να βρουν ψωμί και άλλα τρόφιμα.