Το Ιράν εξέδωσε νέο NOTAM το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το οποίο ο εναέριος χώρος της χώρας θα είναι κλειστός για όλες τις πτήσεις, εκτός από διεθνείς πτήσεις προς και από τη χώρα που έχουν άδεια, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης FlightRadar.

Το NOTAM, ή Notice to Air Missions, είναι μια ειδοποίηση για πιλότους με χρονικά περιορισμένη ισχύ, που ενημερώνει για κινδύνους και συνθήκες στον εναέριο χώρο.

Η ειδοποίηση θα ισχύει περίπου για δύο ώρες.

Ήδη αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν αποφασίσει να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Ιδιαίτερα, οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν την Τετάρτη NOTAM, προειδοποιώντας τις αεροπορικές τους εταιρείες να μην εισέρχονται στον εναέριο χώρο της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, νωρίτερα, απέφυγε να αποκλείσει τη στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι, παρότι έχει ενημερωθεί πως το Ιράν «δεν έχει σχέδιο για εκτελέσεις», η κυβέρνησή του θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης.

«Θα παρακολουθήσουμε και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «πολύ αξιόπιστη ενημέρωση από ανθρώπους που γνωρίζουν τι συμβαίνει».

Στην αρχή της εκδήλωσης, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως θα ήταν «πολύ αναστατωμένος» εάν το καθεστώς προχωρούσε στην εκτέλεση διαδηλωτών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι του έχει επιβεβαιωθεί πως κάτι τέτοιο δεν λαμβάνει χώρα.

Ο νέος υπολογισμός των νεκρών

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αμερικανικής ΜΚΟ Human Rights Activists News Agency (HRANA), 2.615 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις.

Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε σχέση με τους 2.571 θανάτους που είχε επιβεβαιώσει η HRANA περίπου την ίδια ώρα χθες.

Από αυτούς, οι 2.435 ήταν διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά κάτω των 18 ετών. Επιπλέον, 153 θάνατοι αφορούσαν μέλη δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτές της κυβέρνησης, ενώ 14 ήταν πολίτες που δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε απόψε ότι «πολύ σημαντικές πηγές από την άλλη πλευρά» του είπαν πως οι δολοφονίες έχουν πλέον σταματήσει.

Η HRANA ανέφερε επίσης ότι έχουν συλληφθεί 18.470 άτομα.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης βασίζονται στις ενημερώσεις της HRANA, καθώς η ροή πληροφοριών στο Ιράν είναι περιορισμένη.

Αρκετές χώρες ζήτησαν από τους πολίτες τους να απομακρυνθούν την Ισλαμική Δημοκρατία υπό τον φόβο αμερικανικής επίθεσης.

Η εκτέλεση του Ερφάν Σολτάνι αναβλήθηκε

Η εκτέλεση ενός Ιρανού άνδρα, ο οποίος είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια κύματος διαδηλώσεων και για την οποία ΜΚΟ και η Ουάσιγκτον είχαν προειδοποιήσει ότι υπήρχε κίνδυνος να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, δεν έχει εκτελεστεί και έχει αναβληθεί, όπως αναφέρει μια οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η ζωή του εξακολουθεί να κινδυνεύει.

Η εκτέλεση του Ερφάν Σολτάνι, 26 ετών, ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη αλλά αναβλήθηκε, σύμφωνα με την νορβηγική οργάνωση Hengaw, επικαλούμενη συγγενείς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «σοβαρές και συνεχιζόμενες ανησυχίες» σχετικά με το δικαίωμά του στη ζωή.