Στην πόλη που φημίζεται για τον γρήγορο ρυθμό της, τη Νέα Υόρκη, τίποτα δεν είναι πιο αργό ή ξαφνικά πιο μοντέρνο από το να περιμένεις στην ουρά.

Αυτές τις μέρες, οι Νεοϋορκέζοι φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να σταθούν και να περιμένουν σχεδόν για τα πάντα, από ένα μπέιγκελ, ένα μπολ με νουντλς ή απλά… για «το vibe» του καταστήματος. Από τις πολύωρες ουρές για δείπνο σε δημοφιλή μαγαζιά του κέντρου, μέχρι τις ατελείωτες αναμονές για brunch, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ φαίνεται να ερωτεύεται το να… στέκεται ακίνητη. Πρόκειται για την τελευταία τάση που θέλει τις ουρές στα εστιατόρια να είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητές με τους πεινασμένους πελάτες να περιμένουν ακόμα και ώρες για να φάνε.

Γιατί όμως; Έγινε ξαφνικά το «New York minute» λίγο πιο μακρύ; Οι ειδικοί λένε πως η νέα αυτή τάση δεν αφορά μόνο το φαγητό.

«Τα εστιατόρια δεν είναι πια απλά μέρη για να φας, αλλά είναι μέρος του κοινωνικού σου στάτους», εξηγεί η Andrea Strong, δημοσιογράφος και γνώστρια της γαστρονομικής σκηνής της Νέας Υόρκης. «Οι ουρές έχουν να κάνουν με το κύρος: το κύρος που έχει το εστιατόριο στο μυαλό του πελάτη και το κύρος που αποκτά ο πελάτης όταν το ανεβάζει στα social media».

Ο σύμβουλος γαστρονομίας, Joe DiStefano, συμφωνεί: η «μεγάλη, χαζή ουρά» είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του φαγητού στη Νέα Υόρκη. Όπως στο κλασικό επεισόδιο του Seinfeld «The Chinese Restaurant», όπου ο Jerry, ο George και η Elaine περνούν τη νύχτα περιμένοντας ένα τραπέζι που δεν έρχεται ποτέ, έτσι και οι Νεοϋορκέζοι έχουν μετατρέψει την αναμονή σε… παράσημο τιμής, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της nypost..

«Οι ουρές υπήρχαν πάντα σε θρυλικά μέρη, όπως το Katz’s ή το Emilio’s Ballato, αλλά μετά την πανδημία έχουν… εκραγεί σε φούρνους, εστιατόρια, σχεδόν σε κάθε συνοικία», λέει ο DiStefano, προσθέτοντας πως το «καύσιμο» είναι τα social media. «Η υπερπροβολή από influencers παίζει τεράστιο ρόλο».

Μια αγαπημένη συνήθεια της γενιάς Z

Για τη Generation Z, το να περιμένεις στην ουρά είναι μέρος της εμπειρίας, λέει η Strong: «Είναι άλλη μια ευκαιρία να ανεβάσεις ένα Reel, να δείξεις πώς είναι το vibe».

Ένα απόγευμα Παρασκευής, στη Lower East Side, μια ουρά 15 ανθρώπων είχε ήδη σχηματιστεί έξω από το Ha’s Snack Bar μισή ώρα πριν ανοίξει. Οι θαμώνες κρατούσαν tote bags και καφέδες στο χέρι, αποφασισμένοι να μπουν στο πιο «trendy» γαλλοβιετναμέζικο spot της πόλης. «Αξίζει να περιμένεις στην ουρά», λέει η Tavitha Remo, πρώτη στη σειρά. «Το μενού αλλάζει συνέχεια, είναι πάντα μια έκπληξη». Η φίλη της, Louise Fong, γελά: «Κανονικά δεν θα περίμενα πάνω από 10 λεπτά, αλλά αυτό είναι τόσο… Νέα Υόρκη!».

Λίγο πιο πίσω, η Natalia MacAdams το βλέπει πιο ρομαντικά: «Υπάρχει κάτι όμορφο στο να είσαι στριμωγμένος με άλλους ανθρώπους. Μετά από τόση απομόνωση λόγω COVID, είναι ωραίο να νιώθεις την ανθρώπινη επαφή». Το εστιατόριο δέχεται κρατήσεις μόνο 20 μέρες πριν και εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα, γι’ αυτό οι πιο αποφασισμένοι έρχονται από τις 4:30 για να προλάβουν τραπέζι.

Η ψυχολόγος Deborah Vinall εξηγεί γιατί οι ουρές μάς ελκύουν: «Το να περιμένεις έξω από ένα δημοφιλές μέρος δημιουργεί αίσθηση αποκλειστικότητας. Όσο πιο δύσκολο είναι κάτι να το αποκτήσεις -είτε κοστίζει πολύ είτε χρειάζεται αναμονή- τόσο πιο πολύ ανεβαίνει η αξία του στα μάτια μας. Είναι σαν να επιβεβαιώνεις τη δική σου αξία».

Το ελληνικό κατάστημα με την τεράστια αναμονή

Η Vinall προσθέτει: «Τα social media ενισχύουν το FOMO (φόβος μη χάσεις κάτι). Θέλουμε να δείξουμε ότι ζούμε συναρπαστικές εμπειρίες. Για πολλούς, η αναμονή αξίζει, απλώς για τη selfie με το πιάτο ή το διάσημο εστιατόριο». Μερικά τετράγωνα πιο πέρα, μια άλλη ουρά είχε σχηματιστεί στο ελληνικό Kiki’s, όπου η αναμονή μπορεί να φτάσει… τη διάρκεια ενός δρομολογίου προς τη Σαντορίνη. «Αξίζει 100% η αναμονή», λέει η Andrea Engemann, που περίμενε με την οικογένειά της. «Τα πιάτα είναι φανταστικά και η εμπειρία ανεπανάληπτη. Ακόμα και αν περιμένεις δύο ώρες, είναι μέρος της βραδιάς».

Το Kiki’s δεν δέχεται κρατήσεις, «περιμένεις ή φεύγεις». Το ρουστίκ περιβάλλον και τα ελληνικά comfort πιάτα, όπως αρνάκι, φρέσκο ψάρι και κρασί, κάνουν τους πελάτες να αισθάνονται ότι βρίσκονται στη Μύκονο, έστω κι αν έξω επικρατεί χάος.

Ακόμα και το επόμενο πρωί, μια ουρά 20 ατόμων σχηματίστηκε στη βροχή έξω από το Breakfast by Salt’s Cure στη West Village. Δεν υπάρχουν κρατήσεις, μόνο σειρά προτεραιότητας. Οι θαμώνες, κυρίως έφηβοι και φοιτητές, περιμένουν χαμογελαστοί για τα viral pancakes του μαγαζιού. «Είναι πιο διασκεδαστικό να περιμένεις στην ουρά για φαγητό στη Νέα Υόρκη παρά στο ταχυδρομείο», αστειεύεται η 16χρονη Anya Kerr. Η φίλη της Audrey συμφωνεί: «Όταν βλέπεις μεγάλη ουρά, ξέρεις ότι μέσα σε περιμένει κάτι που αξίζει». Και έτσι, στην πόλη που κινείται με ρυθμό αστραπής, η πιο αργή μόδα της χρονιάς είναι… να σταματάς και να περιμένεις.