Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φυτά και τα έντομα αλληλεπιδρούν μέσω ήχου, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ανοίγοντας έναν νέο ορίζοντα στη μελέτη της ακουστικής επικοινωνίας στη φύση.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife, δείχνει ότι οι θηλυκές νυχτοπεταλούδες ανιχνεύουν υπερηχητικά «σήματα κινδύνου» που εκπέμπονται από αφυδατωμένα φυτά ντομάτας και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να αποφασίσουν πού θα εναποθέσουν τα αυγά τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Οι νυχτοπεταλούδες συνήθως γεννούν τα αυγά τους πάνω σε φυτά ντομάτας ώστε οι προνύμφες να έχουν τροφή μόλις εκκολαφθούν.
Η έρευνα διεξήχθη στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών Wise του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Οι «πρώτες ενδείξεις για ακουστική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε φυτό και έντομο»
«Αποκαλύψαμε τις πρώτες ενδείξεις για ακουστική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε φυτό και έντομο», ανέφερε η ερευνητική ομάδα σε δήλωσή της.
Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας, που είχε αποδείξει ότι τα φυτά εκπέμπουν υπερηχητικούς ήχους όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες.
Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να έχει σημαντικές εφαρμογές στη γεωργία και τον έλεγχο επιβλαβών εντόμων, ανοίγοντας το ενδεχόμενο διαχείρισης της υγείας των καλλιεργειών και της συμπεριφοράς των εντόμων μέσω του ήχου.
Παρόλο που οι υπερηχητικοί ήχοι που εκπέμπουν τα φυτά δεν είναι αντιληπτοί από το ανθρώπινο αυτί, μπορούν να εντοπιστούν από πολλά έντομα και ορισμένα θηλαστικά, όπως οι νυχτερίδες.
Πώς έγινε η μελέτη
Για να διερευνήσουν αυτό το φαινόμενο, οι ερευνητές παρουσίασαν σε θηλυκές νυχτοπεταλούδες δύο υγιή φυτά ντομάτας -το ένα με ηχείο που έπαιζε ήχους καταγεγραμμένους από αφυδατωμένο φυτό, και το άλλο σιωπηλό.
Οι νυχτοπεταλούδες προτίμησαν το σιωπηλό φυτό, κάτι που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιούν αυτά τα ηχητικά σήματα για να εντοπίζουν τα καταλληλότερα σημεία για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Περαιτέρω πειράματα επιβεβαίωσαν ότι οι επιλογές τους καθορίζονταν αποκλειστικά από τον ήχο -και μόνο από ήχους που προέρχονταν από φυτά.
«Εδώ είδαμε ότι υπάρχουν ζώα που είναι ικανά να ερμηνεύουν αυτούς τους ήχους», δήλωσε η καθηγήτρια Χαντανί.
«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολλά ακόμη ζώα μπορεί να ανταποκρίνονται σε διάφορα φυτά.»