Γύρω στο 83% των πόλεων της Βραζιλίας υπέστη κάποια καταστροφή που συνδεόταν με καταρρακτώδεις βροχές ανάμεσα στις αρχές του 2020 και τα τέλη του 2023, ήτοι το τριπλάσιο ποσοστό από αυτό που είχε καταγραφεί στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα, ενώ το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ατμόσφαιρα περιέχει ολοένα και περισσότερους υδρατμούς καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες (περίπου 7% για κάθε επιπρόσθετο βαθμό) γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους ισχυρών βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Λατινική Αμερική.

Στη Βραζιλία ο αριθμός φαινομένων όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκαλούνται από έντονες βροχοπτώσεις αυξήθηκαν από 2.335 σε 7.539 μεταξύ των δύο αυτών περιόδων που αναφέρθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Βραζιλιάνικης Συμμαχίας για τον Ωκεάνιο Πολιτισμό.

Η μελέτη της οντότητας αυτής, που συγκεντρώνει ιδιωτικούς οργανισμούς και δημόσιους θεσμούς, δεν περιλαμβάνει τα δεδομένα του 2024, στη διάρκεια του οποίου το νότιο τμήμα της χώρας αντιμετώπισε πρωτοφανείς πλημμύρες.

Κατά μέσον όρο ετησίως, περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από αυτές τις καταστροφές την περίοδο 2020-2023, έναντι περίπου 43.000 τη δεκαετία του 1990.

«Η αύξηση αυτή δεν αποκαλύπτει μόνον την αυξανόμενη συχνότητα κλιματικών καταστροφών που συνδέονται με τις βροχές, αλλά και τη σοβαρότητά τους», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του ο Ρονάλντο Κριστοφολέτι, του Ινστιτούτου Θάλασσας του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα στοιχεία αυτά «υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης και προσαρμογής με στόχο να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινότητες και να αμβλυνθούν οι συνέπειες των ακραίων αυτών φαινομένων», πρόσθεσε.

Οι πλημμύρες έχουν πλήξει ιδιαιτέρως τον αγροτικό τομέα, ο οποίος παρουσιάζει οικονομικές απώλειες της τάξης του 47% –οι οποίες ανέρχονται σε εκατομμύρια–, επισημαίνεται στην έρευνα.

Οι πλημμύρες του 2024 –σε συνδυασμό με μια ιστορικών διαστάσεων ξηρασία την ίδια χρονιά—προκάλεσαν εξάλλου την άνοδο των τιμών των τροφίμων, αναγκάζοντας την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να πάρει μέτρα κατά του πληθωρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ