Οι ηγέτες της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν σήμερα στα Τίρανα, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, αφού ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ουκρανικής προεδρίας, τον Σέρχιι Νικιφόροφ, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης οι ηγέτες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε ζητήσει να υπάρξει «ισχυρή αντίδραση» εάν αποτύχουν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του εκτίμησε ότι η Ρωσία «δεν επιθυμεί» να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία και ότι θα πρέπει να της ασκηθεί «αυξημένη πίεση» για να πειστεί.

Συμφωνήθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων

Οι πολυαναμενόμενες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωσταντινούπολη διήρκεσαν κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα, με το ενδεχόμενο να συνεχιστούν να παραμένει ασαφές μέχρι στιγμής.

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές ανακοίνωσαν μετά τη λήξη των συνομιλιών ότι συζήτησαν την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, 1.000 από κάθε πλευρά.

«Τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί μια μαζική ανταλλαγή κρατουμένων 1.000 για 1.000», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, επιβεβαίωσε τη συμφωνία αυτή.

Αν η ανταλλαγή προχωρήσει, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε «ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, λέγοντας πως είναι «έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές». Κάθε πλευρά έθεσε το δικό της όραμα για μια μελλοντική εκεχειρία, τόνισε, λέγοντας πως η ουκρανική πλευρά ζήτησε συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών κρατών. «Η ουκρανική πλευρά ζήτησε άμεσες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των κρατών. Έχουμε λάβει υπόψη αυτό το αίτημα», ανέφερε ο Μεντίνσκι.

«Συμφωνήσαμε ότι κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το όραμά της για μια πιθανή μελλοντική εκεχειρία και θα το διευκρινίσει λεπτομερώς. Αφού παρουσιαστεί ένα τέτοιο όραμα, πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμο, όπως επίσης συμφωνήθηκε, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας».

Μετά τη λήξη των συνομιλιών ουκρανικές πηγές κατηγόρησαν τη ρωσική πλευρά για «απαράδεκτες» απαιτήσεις της Μόσχας. Νωρίτερα, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη «προγραμματιστεί» μέχρι στιγμής.

Λιγότερες από δύο ώρες διήρκεσαν οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι πρώτες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά από τρία και πλέον χρόνια διήρκεσαν πολύ λιγότερο από δύο ώρες, χωρίς εμφανή σημάδια κάποιας προόδου μέχρι στιγμής στη μείωση του χάσματος μεταξύ των πλευρών, ενώ ουκρανική πηγή χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της Μόσχας απορριπτέες εκ προοιμίου.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών από τον Μάρτιο του 2022 ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μετά από συζητήσεις περίπου 1 ώρας και 40 λεπτών, ανακοίνωσε πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η συνάντηση τελείωσε», δήλωσε ο αξιωματούχος στις 15:20 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παρευρέθηκε στις συνομιλίες στο Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην τουρκική μητρόπολη, σύμφωνα με το γραφείο του. Το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν αποκαλύφθηκε, αλλά το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έγινε γρήγορα εμφανές, σύμφωνα με ουκρανική πηγή, η οποία δήλωσε στο Reuters ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας ήταν «εκτός πραγματικότητας και ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε είχε συζητηθεί προηγουμένως».

Περιλάμβαναν «απορριπτέες εκ προοιμίου και μη εποικοδομητικές προϋποθέσεις», δήλωσε η πηγή στο Reuters. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη «προγραμματιστεί» μέχρι στιγμής.
«Είναι πιθανό να συμβεί κάτι σήμερα», είπε, «αλλά προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα». «Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να εργαστούν για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε, αποδοκιμάζοντας την ρωσική αντιπροσωπεία, ότι είναι «αδύναμη», ανίκανη, σύμφωνα με τον ίδιο, να «λάβει μια ουσιαστική απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου».

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άμεση επίσημη αντίδραση από τη ρωσική πλευρά. Η ουκρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ, επρόκειτο να διαπραγματευτεί μια άμεση συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ουκρανική διπλωματική πηγή.

Οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. Κατά την έναρξη των συνομιλιών, η Τουρκία ζήτησε κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό» στην Ουκρανία, «κάθε μέρα καθυστέρησης οδηγεί σε περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Οι προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο, ήδη χαμηλές, μειώθηκαν περαιτέρω χθες, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία κινητικότητα στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία έως ότου συναντηθούν ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε εγώ και ο Πούτιν», δήλωσε ο Τραμπ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η ύψιστη προτεραιότητα του Κιέβου είναι «μια πλήρης, άνευ όρων και ειλικρινής κατάπαυση του πυρός… για να σταματήσουν οι σκοτωμοί πρέπει να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για διπλωματία». Είπε ότι εάν η Ρωσία αρνηθεί, θα πρέπει να της επιβληθούν νέες ισχυρές κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα και του τραπεζικού της τομέας.

Πρώτη συνάντηση μετά από τρία χρόνια

Διαπραγματευτές από τη Ρωσία και την Ουκρανία ξεκίνησαν τις κρίσιμες συνομιλίες τους στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε μία συνάντηση που σηματοδοτεί «τις πρώτες απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μετά από τρία και πλέον χρόνια πολέμου».

«Οι δύο πλευρές είναι στη θέση τους», ανέφερε ο Γκεόργκιι Τίχι, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία των Ρώσων και των Ουκρανών αξιωματούχων να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι.

Η συνάντηση είναι η πρώτη από την άνοιξη του 2022 και πραγματοποιείτται στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ.