Ο Ζακ Γιαντεγκάρι, ένας 18χρονος από το Ρόσλιν της Νέας Υόρκης με βαθμό άριστα και σκορ 34 (στα 36) στις εξετάσεις ACT, ανακοίνωσε στις 30 Απριλίου ότι θα φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε από τα 15 από τα 18 πανεπιστήμια στα οποία υπέβαλε αίτηση συμπεριλαμβανομένων όλων των ιδρυμάτων της Ivy League, σύμφωνα με το nypost.

«Ενημέρωση: Επίσημα δεσμεύτηκα με το Umiami», έγραψε στους 45.300 ακόλουθούς του στην πλατφόρμα X. Γιατί η ανακοίνωσή του, όμως έχει μια ιδιαίτερη σημασία;

Ο Γιαντεγκάρι είναι προγραμματιστής τεχνολογίας και έχει κερδίσει πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια πριν καν πατήσει το πόδι του σε πανεπιστημιούπολη, χάρη στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Cal AI που δημιούργησε. Η εφαρμογή, η οποία κυκλοφόρησε το 2024, επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων τραβώντας φωτογραφίες του φαγητού τους.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε για να εισαχθεί σε Πανεπιστήμιο

Παρά τη μαθητική του επιτυχία και την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο νεαρός αντιμετώπισε μια δύσκολη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τον Μάρτιο, αποκάλυψε πως απορρίφθηκε από όλα τα πανεπιστήμια της Ivy League, καθώς και από το MIT, το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, το Ντιουκ, το USC, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, το NYU και το Βάντερμπιλτ. Ο ίδιος πιστεύει ότι ίσως δεν ταίριαξε στο προφίλ που αναζητούν τα πανεπιστήμια.

«Πιστεύω ότι οι διαδικασίες εισαγωγής προσπαθούν να τοποθετήσουν τους μαθητές σε ένα αυστηρό πλαίσιο, κάτι που δυσκολεύει εκείνους με επιτεύγματα εκτός σχολείου, όπως ένας επιχειρηματίας, να ξεχωρίσουν», δήλωσε στο Fox News. Ο Γιαντεγκάρι εξήγησε ότι, παρά τις επαγγελματικές του επιτυχίες, ήθελε να ζήσει τη φοιτητική εμπειρία. «Είμαι 18 ετών, θέλω να συναναστραφώ με άλλους 18χρονους. Δεν θέλω να μπω απευθείας στον επιχειρηματικό κόσμο, τουλάχιστον όχι ακόμη», πρόσθεσε.

Τα μοναδικά πανεπιστήμια που τον δέχτηκαν ήταν το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, το Georgia Tech και το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Δεν περίμενα να με δεχθούν όλα τα πανεπιστήμια, αλλά περίμενα τουλάχιστον να με δεχθούν μερικά από τα κορυφαία», ανέφερε στην εφημερίδα The Post τον Απρίλιο. Ο Γιαντεγκάρι, που άρχισε να προγραμματίζει από τα 7 του και ανέβασε την πρώτη του εφαρμογή στο App Store στα 12 του, δήλωσε ότι η απόρριψη από το Στάνφορντ ήταν εκείνη που τον επηρέασε περισσότερο.

Σε προσωπικό του κείμενο ανέφερε: «Ακολούθησα άθελά μου μια άλλη διαδρομή, αυτή του τυπικού ιδρυτή επιχείρησης που εγκαταλείπει το σχολείο. Αντί για δασκάλους, είχα επενδυτές και μέντορες που με οδηγούσαν σε έναν δρόμο που πάλι δεν ήταν δικός μου».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Το πανεπιστήμιο είναι κάτι περισσότερο από ένα πέρασμα ενηλικίωσης. Είναι ένα μέσο για να αναπτύξω τη δουλειά που πάντα έκανα. Στο επόμενο κεφάλαιο, θέλω να μάθω από ανθρώπους -καθηγητές και συμφοιτητές- και όχι μόνο από υπολογιστές ή βιβλία».