Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα «Plan Β» για την περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από τις συνομιλίες για την Ουκρανία, γιατί δεν ικανοποιηθούν οι οικονομικές του απαιτήσεις.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, Κάγια Κάλας, μίλησε στους Financial Times σχετικά για το θέμα.

«Βλέπουμε σημάδια ότι σκέφτονται αν θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να μην προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με τους Ρώσους, επειδή είναι δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει επίσης ένα σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α· γιατί διαφορετικά επικεντρωνόμαστε στο σχέδιο Β και μετά αυτό μπορεί συμβεί», είπε στη συνέχεια.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και άλλους διεθνείς εταίρους για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς κυρώσεων της Δύσης θα διατηρηθεί σε ισχύ.

Σημειώνεται, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει διαρκώς την Ουκρανία -ακόμα και με προσωπικές επιθέσεις στον Ζελένσκι-προκειμένου η χώρα της ανατολικής Ευρώπης να παραχωρήσει στις ΗΠΑ τον εθνικό της πλούτο.

Η Αμερική θέλει να ελέγξει την ουκρανική γη για να εκμεταλλευτεί μονομερώς τις σπάνιες γαίες της, που έχει ανάγκη για τη βιομηχανία της.

Μέχρι στιγμής, συγκεκριμένα ορυκτά που χρειάζεται, να αγοράζει από άλλες χώρες και κυρίως από την Κίνα, από την οποία θέλει να απεμπλακεί σιγά-σιγά.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας

Η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί αργότερα σήμερα, δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, αλλά δεν παραχωρεί αυτόματα στην Ουάσινγκτον μερίδιο του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας ή κάποια από τις υποδομές φυσικού αερίου της, σύμφωνα με σχέδιο που είδε το Reuters.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού αμερικανο – ουκρανικού ταμείου για την ανασυγκρότηση, το οποίο θα λαμβάνει το 50% των κερδών και των δικαιωμάτων που θα εισρέουν στο ουκρανικό κράτος από τις νέες άδειες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στην Ουκρανία.

Αναφέρει ότι οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα προσμετράται στην αμερικανική συνεισφορά στο κοινό ταμείο. Ωστόσο το σχέδιο δεν διευκρινίζει με ποιο τρόπο θα δαπανώνται τα έσοδα του κοινού ταμείου, ποιος ωφελείται , ή ποιος ελέγχει τις αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες οντότητες που θα ορίσουν, θα έχουν προνομιακή – αλλά όχι αποκλειστική – πρόσβαση στις νέες άδειες, εγκρίσεις και επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των φυσικών πόρων της Ουκρανίας.

Οι προηγούμενες προσεγγίσεις της συμφωνίας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανέφεραν ότι θα περιελάμβανε τις υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας, που συνιστούν ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της, είχαν δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πηγές με γνώση του θέματος.