Ο αιγυπτιακός στρατός έλαβε εντολές να βοηθήσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης και να τα προστατεύει από επιθέσεις ομάδων ατάκτων με πολιτική περιβολή, οι οποίες έχουν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει πολλούς δημοσιογράφους στους δρόμους του Καΐρου, οι οποίοι βρίσκονται πλέον χωρίς επιτήρηση, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

«Μίλησα στον πρωθυπουργό για τα προβλήματα των δημοσιογράφων. Ενοχλήθηκε αφάνταστα. Ήλθε άμεσα σ’ επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις και τους έδωσε εντολές να διευκολύνουν την εργασία των ξένων μέσων ενημέρωσης και να σταματήσουν κάθε επέμβαση στο έργο τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Μάγκντι Ράντι.
«Ο στρατός θα σας συνδράμει σε περιοχές όπου έχετε επαφές με τον κόσμο», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις ομάδες με τα πολιτικά που έχουν κατακυριεύσει τις οδούς και συχνά επιτίθενται στους ξένους δημοσιογράφους.

Δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό των Τάιμς της Νέας Υόρκης είχαν κρατηθεί από τέτοιες ομάδες στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, αλλά κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ παρόμοια επεισόδια κατήγγειλε και τογραφείο της Ουάσινγκτον Ποστ στο Κάιρο.

Σήμερα το αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε πως το γραφείο του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό του.

Το δίκτυο από το Κατάρ, οι σχέσεις του οποίου με την αιγυπτιακή κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αγαστές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν, καλύπτει καθημερινά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από την έναρξή τους στις 25 Ιανουαρίου. Την Κυριακή, ο υπουργός Πληροφόρησης Άνας ελ Φέκι διέταξε την απαγόρευση μετάδοσής του, μία απόφαση που κατά το Αλ Τζαζίρα στόχο είχε να «σιγάσει τη φωνή του αιγυπτιακού λαού».