Ο Κασπάρ Χάουζερ, αποτελεί μία από τις πιο αινιγματικές ανεξιχνίαστες υποθέσεις στην ιστορία. Στις 26 Μαΐου 1828, ένας νεαρός περίπου 16 ετών εμφανίζεται ξαφνικά να περιπλανάται στους δρόμους της Νυρεμβέργης, προκαλώντας ένα κύμα περιέργειας και αντιπαραθέσεων, καθώς η ιστορία του μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες ενός μυθιστορήματος.

Ο Κασπάρ Χάουζερ κρατούσε στα χέρια του δύο επιστολές που ανέφεραν ότι τον είχαν κρατήσει φυλακισμένο από την παιδική του ηλικία. Η κατάσταση του ήταν τραγική: δεν ήξερε να μιλάει σωστά, περπατούσε με δυσκολία και φαινόταν να μην έχει καμία γνώση του εξωτερικού κόσμου. Θα περνούσε καιρός μέχρι να μπορέσει να διηγηθεί ότι από τα 4 μέχρι τα 16 είχε επιβιώσει καθιστός (!) και δεμένος στο πάτωμα ενός κλουβιού μέχρι να εμφανιστεί ένας δεσμοφύλακας να τον απελευθερώσει.

Η ιστορία του Χάουζερ συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Διάφορες θεωρίες αναπτύχθηκαν για την ταυτότητά του. Μια από τις πιο διαδεδομένες ήταν ότι ήταν απόγονος ευγενών, ίσως ακόμα και ο χαμένος πρίγκιπας του Μπάντεν, ο οποίος είχε απαχθεί ως βρέφος.

Η ζωή του Χάουζερ συνέχισε να σημαδεύεται από αινιγματικά περιστατικά. Το 1829, δέχθηκε επίθεση από έναν άγνωστο που τον τραυμάτισε σοβαρά. Παρά τις έρευνες, ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ. Το 1833 δέχθηκε άλλη μια επίθεση, η οποία αποδείχθηκε μοιραία. Οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν ασαφείς και η αστυνομία της εποχής δεν κατάφερε να διαλευκάνει το έγκλημα.

Η περίπτωση του Kaspar Hauser παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ανεξιχνίαστα μυστήρια της ιστορίας. Επιστήμονες και ιστορικοί συνεχίζουν να εξετάζουν στοιχεία και να προτάσσουν νέες θεωρίες αλλά η αλήθεια πίσω από την ταυτότητα και την τραγική μοίρα του παραμένει άγνωστη. Ποιος ήταν πραγματικά ο Kaspar Hauser; Ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά η ιστορία του θα συνεχίσει να συναρπάζει και να παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο.

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο

1770: Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των Ορλόφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου. Είναι τα λεγόμενα Ορλοφικά, μία από τις εξεγέρσεις των υποδουλωμένων της περιοχής, πριν από τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ονομάστηκε έτσι, επειδή το σχέδιο της ρωσικής επέμβασης έγινε από τα αδέλφια Αλέξιο (1737-1783) και Θεόδωρο (1741-1790) Ορλόφ, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1768-1774.

1805: Στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας.

1828: Ένας παράξενος νεαρός ονόματι Κάσπαρ Χάουζερ περιπλανάται σε δρόμο της Νυρεμβέργης. Η ιστορία του, που αποτελεί έως σήμερα ένα άλυτο μυστήριο, θα αποτελέσει αντικείμενο της λογοτεχνίας. Ο ρακένδυτος έφηβος εμφανίζεται το απόγευμα της 26ης Μαΐου, περπατώντας παράξενα. Άρθρωνε μόνο 2-3 στερεότυπες φράσεις. Κρατούσε ένα γράμμα που εξηγούσε ελάχιστα για τον ίδιο. Και ήξερε να γράφει μόνο το όνομά του. Θα περνούσε καιρός μέχρι να μπορέσει να διηγηθεί ότι από τα 4 μέχρι τα 16 είχε επιβιώσει καθιστός και δεμένος στο πάτωμα ενός κλουβιού.

1897: Εκδίδεται ο «Δράκουλας», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ.

1928: Το συνέδριο της FIFA εγκρίνει την πρόταση για διοργάνωση Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

1930: Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Ελληνικού Εθνικού Μελοδράματος. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα ιδρυθεί τον Μάρτιο του 1940 επί δικτατορίας Μεταξά.

1941: Ο στρατηγός Μπέρναρντ Φρέιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων, διατάζει την εκκένωση της Κρήτης. Δύο Λόχοι του Ελληνικού 5ου Συντάγματος Πεζικού ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 Γερμανούς αιχμαλώτους. Οι ναζιστικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων.

1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο αρχίζουν τη δεύτερη εκδήλωση για την Ειρήνη στο κρεβάτι του δωματίου 1472 στο «Queen Elizabeth Hotel» του Μόντρεαλ.

1975: Τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών.

2002: Το μη επανδρωμένο διαστημικό αεροσκάφος «Οδύσσεια του Άρη» ανακαλύπτει μεγάλες ποσότητες πάγου στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

2003: Ουκρανικό αεροσκάφος, τύπου Yakovlev Yak-42, που μεταφέρει 62 Ισπανούς στρατιώτες, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και 12μελές πλήρωμα, συντρίβεται στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, ενώ προσπαθεί να προσγειωθεί μέσα σε πυκνή ομίχλη. Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν επιζεί. H συντριβή αποδίδεται σε λάθος χειρισμούς των πιλότων.

Γεννήσεις

1799 – Αλεξάντρ Πούσκιν, ρώσος ποιητής, δραματουργός και πεζογράφος.

1907 – Τζον Γουέιν, Αμερικανός ηθοποιός

1924 – Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, έλληνας λογοτέχνης, από τους σημαντικούς πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς.

1926 – Μάιλς Ντέιβις, Αμερικανός μουσικός

1952 – Γιώργος Γεωργίου, Έλληνας αθλητικογράφος

1964 – Λένι Κράβιτζ, Αμερικανός τραγουδοποιός

1981 – Ειρήνη Μερκούρη, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1985 – Μόνικα Χριστοδούλου, Ελληνίδα τραγουδοποιός

Θάνατοι

1903 – Μαρσέλ Ρενό, γάλλος ραλίστας και επιχειρηματίας, συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault.

1955 – Αλμπέρτο Ασκάρι, Ιταλός οδηγός αγώνων

1958 – Κονσταντίν Καντακουζηνός, Ρουμάνος αεροπόρος

1963 – Κωνσταντίνος Βέης, Έλληνας χημικός και ακαδημαϊκός

1978 – Κυβέλη, Ελληνίδα ηθοποιός

1998 – Μίνως Αργυράκης, Έλληνας ζωγράφος

2006 – Άννα Σικελιανού, Ελληνίδα συγγραφέας

2021 – Γιώργος Δρίζος Έλληνας ζωγράφος

2022  – Ρέι Λιότα, Αμερικανός ηθοποιός.