Στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περνά η απόφαση για επιστράτευση και κήρυξη πολέμου, με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Από το 1990 μέχρι και σήμερα η απόφαση ήταν αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.

Πρόκειται για αλλαγή που δεν την περίμενε κανείς. Από το 1990 μέχρι και σήμερα η απόφαση ήταν αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Πλέον ο Ερντογάν θα αποφασίζει μόνος του χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη κάποιου άλλου οργάνου, ενώ και το casus belli είναι απόφαση του προέδρου.

Οι εξελίξεις και τα γεγονότα επέβαλαν αυτή την αλλαγή, δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι το «γιατί τώρα;».

Με την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταργήθηκε ο κανονισμός της επιστράτευσης και της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση πολέμου που ίσχυε από το 1990. Στη θέση του από σήμερα ισχύει η νέα οδηγία επιστράτευσης και κήρυξης πολέμου. Με την απόφαση που ήδη δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η εξουσία της επιστράτευσης αλλά και της κήρυξης πολέμου δόθηκε στον πρόεδρο της χώρας ενώ μέχρι σήμερα ήταν αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου. Στην απόφαση υπάρχουν όλοι οι όροι και οι κανονισμοί που θα εφαρμόζονται στην επιστράτευση», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Haber.

«Όλες οι δικτατορίες έρχονται πάντα με το αφήγημα της ομαλοποίησης. Αν δείτε τον Χίτλερ, έγινε Χίτλερ πάντα με την ομαλοποίηση και την κανονικότητα. Έτσι και ο Μουσολίνι και ο Στάλιν πάντα μιλούσαν για ομαλοποίηση. Όπως και το σημερινό καθεστώς του Ιράν, ήρθε ως επαναστάση και συνεργάστηκε με τους μαρξιστές και μετά τους τσάκισε», ανέφερε ο Τζαμάλ Ενγκιγιούρτ, αντιπρόεδρος του δημοκρατικού κόμματος.