Η έξαρση των εθνικιστικών φαινομένων στην Αλβανία αποτελούν εμπόδιο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διεμήνυσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Στέφαν Φούλε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ο Φούλε δήλωσε: «η Επιτροπή δεν θα προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε., εάν δεν αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά από τις Αρχές της χώρας φαινόμενα έξαρσης εθνικισμού», ενώ δεσμεύτηκε να συμπεριλάβει το θέμα των συνεχιζόμενων εκδηλώσεων εθνικιστικών φαινομένων στην Αλβανία στις 12 προτεραιότητες-κλειδιά, που θα αποτελέσουν και τις προϋποθέσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Αλβανού πολίτη ελληνικής καταγωγής στη Χιμάρα τον περασμένο Αύγουστο, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες που ακολουθούν οι αλβανικές Αρχές. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της αυστηρής τήρησης της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, λέγοντας ότι όλες οι υπό ένταξη χώρες οφείλουν να εκπληρώνουν τα κριτήρια που θέτει η Ε.Ε.