Επεισοδιακά έληξε η εκδήλωση της δεξιάς ελίτ της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Βίκτωρ Όρμπαν, με τον πρώτο να βρίσκεται στη σκηνή όταν η αστυνομία εισέβαλλε στον χώρο και διέκοψε τη συγκέντρωση.

Εικόνες χάους με έντονα επεισόδια και αποδοκιμασίες εκτυλίχθηκαν στο National Conservatism Conference, καθώς η βελγική αστυνομία μετέβη στον χώρο για να ενημερώσει τους διοργανωτές ότι η εκδήλωση πρέπει να τερματιστεί λόγω σοβαρού κινδύνου.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ο Φάρατζ δεν δίστασε από το βήμα να επικρίνει τις αρχές των Βρυξελλών ως «απλά τερατώδεις» επειδή προσπάθησαν να ακυρώσουν την εκδήλωση. «Ήξερα ότι δεν θα ήμουν ευπρόσδεκτος πίσω στις Βρυξέλλες», είπε κατηγορηματικά ο πρώην ευρωβουλευτής.

«Αν δεν φύγουν θα κόψουμε το ρεύμα»

«Πρόκειται για μια τενεκεδένια δικτατορία», είπε στο Politico ο Frank Füredi, ένας από τους διοργανωτές από το δεξιό think tank MCC, το οποίο υποστηρίζει επίσης την εκδήλωση. «Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν έναν τεχνικό λόγο για να διατυπώσουν μια πολιτική άποψη. Είπαν στον ιδιοκτήτη ότι αν δεν κλείσει θα κόψουν το ρεύμα».

https://www.youtube.com/watch?v=XmahfYRqypk

Φόβοι για ένταση

«Ένας από τους λόγους που μας μετέφεραν, είναι ότι θα γίνει αντιδιαδήλωση σήμερα το απόγευμα και ότι η αστυνομία δεν είναι σε θέση να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου σε αυτήν την εκδήλωση» σημείωσε ο διοργανωτή της εκδήλωσης, Anthony Gilland.

Ο χώρος εκδηλώσεων του Claridge ήταν ήδη ο τρίτος σε επιλογή χώρος του συνεδρίου, αφού ο πρώτος χώρος, το Concert Noble, αρνήθηκε να την φιλοξενήσει υπό την πίεση του σοσιαλιστή δήμαρχου των Βρυξελλών Philippe Close, ενώ ο φιλελεύθερος δήμαρχος του Etterbeek άσκησε πίεση στο πολυτελές ξενοδοχείο Sofitel, επίσης, να την ακυρώσει.

Η αστυνομία είπε στους διοργανωτές ότι υπάρχει κίνδυνος οι διαδηλωτές να προκαλέσουν εμφύλια αναταραχή στο χώρο αργότερα το απόγευμα.

Άλλοι καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν η Suella Braverman, η πρώην υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, και ο Eric Zemmour, ένας ακροδεξιός πυροσβέστης που έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας το 2022.

Το συνέδριο NatCon διοργανώνεται από το Ίδρυμα Edmund Burke, μια δεξαμενή σκέψης της δεξιάς.