Το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των αντιποίνων στην επίθεση του Ιράν εξετάζει το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα και αποτελείται μεταξύ άλλων από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, πρόκειται για την τρίτη φορά που συγκαλείται το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αφότου η Τεχεράνη εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ.

Η ιρανική επίθεση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε, όχι μέσω συμμάχων της Τεχεράνης (όπως η λιβανική Χεζμπολάχ ή οι Υεμενίτες Χούθι), αλλά απευθείας από έδαφός του Ιράν.

Οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, προέτρεψαν το Ισραήλ να μη διακινδυνεύσει να πυροδοτήσει έναν ευρύτερα περιφερειακό πόλεμο, με τον Τζο Μπάιντεν να έχει ξεκαθαρίσει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επίθεση αντιποίνων στο Ιράν.

Το Reuters αναλύει τις επιλογές που έχει το Ισραήλ για να αντεπιτεθεί στο Ιράν

Αεροπορικές επιδρομές

Το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει στο ιρανικό μπαράζ επιθέσεων με δικές του αεροπορικές επιδρομές, καθώς η ιρανική αεράμυνα θεωρείται πολύ λιγότερο καλά ανεπτυγμένη από το σύστημα που ανέπτυξαν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του το βράδυ του Σαββάτου.

Ένας αξιωματικός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας υπογράμμισε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους ότι η πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το Ισραήλ και πρόσθεσε: «Μέρος της άμυνας είναι να αντιδράσουμε και να επιτεθούμε αν χρειαστεί».

«Και αυτό τίθεται στην κυβέρνησή μας και στο υπουργικό συμβούλιο και να αποφασίσουν πώς, πότε και εάν», είπε ο αξιωματικός.

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να χτυπήσει στρατηγικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης ή εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας.

Πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Αυτό θα ήταν τόσο για να διασφαλιστεί η μη περαιτέρω απώλεια της διεθνούς υποστήριξης, όσο και λόγω της εκτίμησης ότι οι ιρανικές αρχές είναι ευάλωτες στη λαϊκή πίεση για την πολιτική καταστολή και τη δεινή οικονομική κατάσταση. Σημαντικές απώλειες αμάχων θα θεωρούνταν πιθανό να συγκεντρώσουν την ιρανική δημόσια υποστήριξη πίσω από την κυβέρνηση.

Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει ομάδες αντιπροσώπων όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή ιρανικούς στόχους σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, το γεγονός ότι το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ για πρώτη φορά, υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα ήταν μόνο μέρος μιας ευρύτερης απάντησης που θα στόχευε επίσης το ίδιο το Ιράν.

Κυβερνοεπίθεση

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο του Ιράν τα τελευταία χρόνια, σε υποδομές όπως πρατήρια βενζίνης, βιομηχανικές περιοχές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, και μια επανάληψη θεωρείται μεταξύ των πιθανών επιλογών για αντίποινα.

Οποιεσδήποτε τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να παρέμβουν σε εξαιρετικά ορατές περιοχές όπως η παραγωγή ενέργειας ή οι υπηρεσίες πτήσης. Όπως και με τις απευθείας αεροπορικές επιδρομές, πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δηλώνουν ότι πιστεύουν πως το Ισραήλ θα αποφύγει τις επιθέσεις σε υποδομές όπως τα νοσοκομεία για να μειώσει τον αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό.

Κρυφές επιχειρήσεις

Στο παρελθόν, το Ισραήλ, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις εντός του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αρκετών από τους ανώτερους πυρηνικούς επιστήμονές του.

Τέτοιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τόσο εντός όσο και εκτός Ιράν.

Διπλωματία

Εκτός από τα στρατιωτικά και τα πλήγματα πληροφοριών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απομόνωση της Τεχεράνης, μεταξύ άλλων με την επέκταση των κυρώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να ταυτιστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανακηρύξουν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση.