Στο Ανόι του Βιετνάμ βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ, καθώς ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας προσπαθεί να ενισχύσει τις πωλήσεις σε νέες αγορές. Ο Κουκ θα συναντηθεί με χρήστες της Apple, προγραμματιστές και δημιουργούς περιεχομένου κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίσκεψη του Κουκ έρχεται σε μια περίοδο δοκιμασίας για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η International Data Corporation (IDC) έδειξαν ότι οι παγκόσμιες αποστολές iPhone μειώθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνει το CNBC.

Η Apple έχει σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά των high-end smartphones όπου δραστηριοποιείται, κυρίως σε βασικές αγορές όπως η Κίνα.

«Xin chào, Βιετνάμ! Ευχαριστούμε τους πολύ ταλαντούχους μουσικούς My Linh και My Anh για την τόσο θερμή υποδοχή. Και μου άρεσε πολύ ο καφές με αυγά», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Η Apple έχει εξελιχθεί στον τρίτο μεγαλύτερο πωλητή smartphone στο Βιετνάμ με βάση τις αποστολές, σύμφωνα με την IDC, πίσω από την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών Oppo και τη Samsung. Και το Βιετνάμ έχει γίνει βασικό κέντρο παραγωγής, καθώς ο αμερικανικός γίγαντας επιδιώκει να διαφοροποιήσει τη συναρμολόγηση των προϊόντων του μακριά από την Κίνα.

Η εξάρτηση της Apple από την Κίνα για τα προϊόντα της περιορίστηκε το 2022, καθώς τα αυστηρά μέτρα πρόληψης του Covid-19 της χώρας και οι αναταραχές των εργαζομένων στο εμβληματικό εργοστάσιο iPhone της Foxconn διέκοψαν την παραγωγή. Η Foxconn είναι ο κύριος συναρμολογητής των iPhone της Apple.

Τον Δεκέμβριο, έγινε γνωστό ότι η Apple θα μεταφέρει ορισμένους από τους βασικούς πόρους μηχανικής του iPad στο Βιετνάμ. Η χώρα φέρεται πλέον να συμμετέχει στην ανάπτυξη και την κατασκευή του MacBook, του iPad και του Apple Watch.

«Το Βιετνάμ είναι σημαντικό για την Apple όχι μόνο λόγω της αυξανόμενης βάσης των οπαδών της εκεί, αλλά και επειδή η βιομηχανία αντισταθμίζει τα στοιχήματά της διαφοροποιώντας την παραγωγή της πέρα από την Κίνα. Αυτό περιλαμβάνει τοποθεσίες-κλειδιά όπως το Βιετνάμ, όπου η Samsung έχει εδώ και καιρό παρουσία στο βόρειο τμήμα της χώρας», δήλωσε στο CNBC ο Bryan Ma, αντιπρόεδρος έρευνας συσκευών-πελατών της IDC.

«Οι προσπάθειες διαφοροποίησης της Apple περιλαμβάνουν επίσης συσκευές όπως οι φορητοί υπολογιστές, όπου έχουν ήδη επενδύσει οι κατασκευαστές της, όπως η Quanta και η Foxconn», τόνισε.

Η Ινδία έχει επίσης αναδειχθεί σε βασικό κόμβο για την κατασκευή iPhone.

Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Apple κατασκευάζει πλέον ένα στα επτά iPhone της στην Ινδία. Η Apple άρχισε να συναρμολογεί την τελευταία σειρά iPhone στην Ινδία το 2022 χώρα που αποτελεί επίσης μια τεράστια καταναλωτική αγορά για την Apple.