Μιλώντας σε δημοσιογράφους οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ περιέγραψαν τις δύσκολες στιγμές που έζησαν όταν τα ξημερώματα άκουσαν τις σειρήνες να ηχούν.

Ο Ιωνάθαν Ιατρού περιέγραψε: «Γύρω στις 2 αρχίσαν οι πρώτες σειρήνες από τις γύρω περιοχές, ευτυχώς όχι στο Τελ Αβίβ οι σειρήνες χτυπούσαν ασταμάτητα γύρω στις 30 με 40 σειρήνες το λεπτό. Ακούγαμε εκρήξεις και άκουγα και μαχητικά να περνάνε πάνω από την πολυκατοικία μου».

Αν και δηλώνουν ότι είχαν προετοιμαστεί για χτύπημα από το Ιράν, η νύχτα ήταν μακρά και αγωνιώδης. Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ περιγράφουν στο MEGA τις δύσκολες στιγμές που έζησαν όταν τα ξημερώματα άκουσαν τις σειρήνες να ηχούν. Η πρώτη οδηγία που έλαβαν, ήταν να βρίσκονται κοντά στα καταφύγια.

Κάτοικος του Τελ Αβίβ λέει: «Έχουμε αποθηκεύσει νερά στα καταφύγια, ξηρά τροφή. Ουσιαστικά ζούμε και πάλι τον εφιάλτη που ζήσαμε μισό χρόνο πριν την 7η του Οκτώβρη με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ήμαστε προετοιμασμένοι».

Ο Αναστάσιος Δαμιανός, πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του Ισραήλ, λέει στο ότι μετά το πρώτο σοκ οι κάτοικοι στα Ιεροσόλυμα σιγά σιγά επανέρχονται στην καθημερινότητά τους.

«Ακούσαμε τις σειρήνες, λίγο φοβηθήκαμε όμως ύστερα καταλάβαμε ότι στα Ιεροσόλυμα είμαστε ασφαλείς και δεν κατεβήκαμε κάτω στα καταφύγια. Στενοχωρήθηκα γιατί τα παιδιά μου είναι άλλοι στην Ελλάδα και άλλοι στην Ισπανία τα μεσάνυχτα έπαιρναν τηλέφωνα εάν είμαστε καλά».

Ο Ιωνάθαν Ιατρού είπε: «Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη πήγα σε ένα σούπερ μάρκετ να πάρω κάποια βασικά πράγματα, ουρές, ο κόσμος φαινόταν πολύ αγχωμένος , κάναμε προετοιμασίες στο σπίτι για να έχουμε τα απαραίτητα να προετοιμάσουμε και τα παιδιά».

Νύχτα αγωνίας και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Θεοδόσιος ανέφερε: «Όλοι οι κάτοικοι της παλιάς πόλης ξύπνησαν με τις σειρήνες. Άλλοι πήγαν στα καταφύγια, άλλοι δεν πήγαν δόξα τω θεώ πέρασε χωρίς να υπάρχουν ζημιές. Εμείς το πρωί πήγαμε στην εκκλησία, κάναμε τις λειτουργίες. Προσευχόμαστε να σταματήσει μέχρι εδώ».

‘Ήμασταν σε εγρήγορση ένα 48ωρο πριν λέει στο ο Μπένι Ναθάν καθηγητής Πολυτεχνείου που ζει μόνιμα στη Χάϊφα.

«Η επίθεση από το Ιράν ήταν αναμενομένη εμένα τουλάχιστον δεν με ανησύχησε ιδιαίτερα γιατί έχω εμπιστοσύνη στα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ ήξερα ότι θα αναχαιτιστούν και οι πύραυλοι και τα drone».