Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που επρόκειτο να γίνει σήμερα Κυριακή στην Αϊτή αναβάλλεται, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το προσωρινό εκλογικό συμβούλιο της χώρας (CEP).

«Η 16η Ιανουαρίου ήταν η προγραμματισμένη ημερομηνία βάσει του εκλογικού χρονοδιαγράμματος. Εφόσον τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αυτή η ημερομηνία δε θα γίνει σεβαστή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός διευθυντής του CEP, Πιερ Λουίς Οπόν.

Η δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών από το συμβούλιο είχε προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις από μέρους υποστηρικτών του Μισέλ Μαρτελί, που κατήγγειλαν μαζική νοθεία προς όφελος του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος Ζιντ Σελεστάν, που εμφανιζόταν να έρχεται δεύτερος. Τον πρώτο γύρο κέρδισε η πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ, με 31% των ψήφων. Ο κ. Μαρτελί εμφανιζόταν να έρχεται τρίτος με διαφορά 7.000 ψήφων από το Ζιντ Σελεστάν.

Το εκλογοδικείο δεν έχει ακόμα αποφανθεί και «δεν μπορούμε να πάμε ακόμα στον δεύτερο γύρο», εξήγησε ο κ. Οπόν.
Από την πλευρά της, μια ομάδα 12 υποψηφίων για την προεδρία ζητά την ακύρωση των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου, με το επιχείρημα ότι έγινε νοθεία υπέρ του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα ο απερχόμενος πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ είχε ζητήσει την αποστολή ειδικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για να αξιολογήσουν την αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα.

Η αποστολή υπέβαλε το πόρισμά της στην κυβέρνηση η οποία ακόμη το μελετά χωρίς να έχει αντιδράσει επίσημα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της αποστολής των ειδικών Κόλιν Γκράντερσον. Αντίγραφο που είδε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αυτή την εβδομάδα καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμμετοχή του Ζιντ Σελεστάν στον δεύτερο γύρο και να προκρίνει εκείνη του τραγουδιστή Μισέλ Μαρτελί.