Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης υπερασπίστηκε σήμερα το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του, αλλά έκανε έκκληση για «άμεση εκεχειρία» στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής και τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της.

Όπως είπε ο Όλιβερ Ντάουντεν, η βρετανική κυβέρνηση καλεί “αδιάκοπα” το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και έχει επίσης εγείρει ανησυχίες για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου μαίνεται μια ανθρωπιστική κρίση έπειτα από έξι μήνες εχθροπραξιών.

«Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε άμεση εκεχειρία για να επιτραπεί η έλευση της βοήθειας και απαραιτήτως να εξέλθουν οι όμηροι», είπε ο Ντάουντεν σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς στη Σεούλ, όπου συμμετέχει σε μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ Σύνοδο για τη Δημοκρατία.

Τα σχόλιά του έρχονται ως απάντηση σε ερώτημα σχετικά με την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους πιο πιστούς συμμάχους του στις ΗΠΑ για τους χειρισμούς του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον πόλεμο και κυρίως για την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα–το τελευταίο σχετικώς ασφαλές μέρος στον μικρό αλλά κατάμεστο θύλακα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, τον Νετανιάχου ότι μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα αύξανε την αναρχία στη Γάζα και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι αντιπροσωπείες από τις δύο πλευρές θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν για το θέμα. Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, ένας επί μακρόν υποστηρικτής του Ισραήλ και ο πιο υψηλόβαθμος εβραίος αιρετός αξιωματούχος των ΗΠΑ, έκανε έκκληση για διενέργεια νέων εκλογών στο Ισραήλ λέγοντας ότι ο Νετανιάχου είναι εμπόδιο για την ειρήνη. Ο Νετανιάχου απάντησε σκληρά την Κυριακή χαρακτηρίζοντας σε συνέντευξή του στο CNN την ομιλία του Σούμερ «απολύτως απαράδεκτη».

Ο Ντάουντεν υπενθύμισε την υποστήριξή του προς το Ισραήλ λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ο κόσμος να ξεχνάει τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επιθέσεις που, σύμφωνα με το Ισραήλ, στοίχισαν τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους.

«Συνεχίζω να υποστηρίζω το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, όχι μόνο για το καλό του Ισραήλ, αλλά επειδή νομίζω ότι σε όλο τον κόσμο πρέπει να εναντιωνόμαστε σε αυτού του είδους τη βαρβαρότητα. Αλλά από την άλλη, αυτό που λέω στο Ισραήλ είναι ότι πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και αναλογικότητα στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον νόμιμο πόλεμο κατά της Χαμάς», κατέληξε ο Ντάουντεν.