Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Σουηδία μετά τον θάνατο στη φυλακή του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει κατά της πολιτικής καταστολής στη Ρωσία. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό μετά τον θάνατο στις 16 Φεβρουαρίου στη φυλακή του Αλεξέι Ναβάλνι» στη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η σουηδική κυβέρνηση πήρε επίσης την πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξετάσει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ήδη σειρά κυρώσεων κατά της Μόσχας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η σουηδική διπλωματία κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρεσβευτή λίγες ώρες έπειτα από παρόμοια απόφαση του Βερολίνου.

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε για εξηγήσεις τους διπλωμάτες της πρεσβείας της Ρωσίας ήδη το βράδυ της Παρασκευής για να τους πει ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται «πλήρως υπεύθυνες» για τον θάνατο του υπ΄αριθμόν ένα επικριτή του Κρεμλίνου.

Ο θάνατος του Ναβάλνι, 47 ετών, σε απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών, αφότου επέζησε μιας δηλητηρίασης το 2020 για την οποία ο ίδιος κατηγορούσε το Κρεμλίνο, ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Πέθανε έπειτα από τρία χρόνια φυλάκισης.

Οι Δυτικοί ομόφωνα έδειξαν με το δάκτυλο τις ρωσικές αρχές ως υπεύθυνες για τον θάνατο αυτό που στερεί από την ήδη αποδυναμωμένη αντιπολίτευση την ηγετική της μορφή ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται ακόμη μια φορά να εδραιώσουν την εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από χρόνια καταστολής κάθε αμφισβήτησης.