Τηλεφωνική συνομιλία είχε χθες, Κυριακή (17/12), το βράδυ με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ζητώντας του «η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μια πιο δίκαιη στάση απέναντι στην Τουρκία».

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον επίτροπο Βάρχελι, ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το γεγονός ότι η κοινή δήλωση για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ δε συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αντίθετα με ό,τι προβλεπόταν, και παραπέμφθηκε στην επόμενη (Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ).

Υπεθυμίζεται ότι η κοινή δήλωση εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ θα πρέπει να ενεργήσει με στρατηγική αντίληψη και να προωθήσει τις σχέσεις με την Τουρκία»

Τουρκία - ΕΕ

Ο Χακάν Φιντάν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φέρεται να επισήμανε στον επίτροπο ότι «στον σημερινό κόσμο, όπου οι παγκόσμιες προκλήσεις εντείνονται, η ΕΕ θα πρέπει να ενεργήσει με στρατηγική αντίληψη και να προωθήσει τις σχέσεις με την Τουρκία».

Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα το συντομότερο δυνατό σε θέματα όπως η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, η ενίσχυση των επενδύσεων και η παροχή διευκολύνσεων για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στους Τούρκους πολίτες στη Ζώνη Σένγκεν.

Οι Φιντάν και Βάρχελι συζήτησαν επίσης τα Συμπεράσματα για τη Διεύρυνση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου και τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Δεκεμβρίου.