Στην Ιταλία διεξήχθη η μεγαλύτερη δίκη της μαφίας τα τελευταία 30 χρόνια και 207 μέλη της Ντραγκέτα κρίθηκαν ένοχα την περασμένη εβδομάδα, με τους Ιταλούς να σοκάρονται από όσα αποκαλύφθηκαν, παρότι είναι συνηθισμένοι σε τέτοια θέματα.

Αστυνομικοί, αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, ένας πρώην γερουσιαστής και ένας αντισυνταγματάρχης των Καραμπινιέρων είναι μόνο ορισμένοι μαφιόζοι, με την συνολική ποινή κάθειρξης να ξεπερνάει τα 2.200 χρόνια. Όλοι τους ήταν μέλη της Ντραγκέτα, που αποτελείται από τουλάχιστον 150 συμμορίες που δρουν αυτόνομα στις περιοχές τους, αλλά συνεργάζονται για τον κοινό εγκληματικό σκοπό τους.

Η οργάνωση ιδρύθηκε πριν 150 χρόνια στην Καλαβρία ως ένοπλη αντίσταση στις προσπάθειες του ιταλικού Βορρά να ενοποιήσει τα ιταλικά κρατίδια σε ένα ενιαίο κράτος και πλέον αποτελεί την κορυφαία ιταλική μαφιόζικη οργάνωση. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι μαφιόζοι καταδικάστηκαν για εκβιασμούς, απαγωγές, δολοφονίες και ναρκωτικά. Όμως, οι ιστορίες που ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα κάνουν τον «Νονό» του Κόπολα να μοιάζει με παιδικό παραμύθι.

Χάρτης με την περιοχή της Καλαβρίας που βρίσκεται στη νότια Ιταλία

Δολοφονίες και εξαφάνιση στοιχείων

Την άνοιξη του 2015 η Maria Chindamo ζήτησε διαζύγιο από τον σύζυγό της και εκείνος αυτοκτόνησε. Τον Μάιο του 2016 το αυτοκίνητο της βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο δρόμο με ίχνη αίματος, αλλά χωρίς κανένα σημάδι της. Οι αρχές νόμιζαν ότι πρόκειται για βεντέτα των πρώην οικογενειών, όμως η 42χρονη είχε πέσει θύμα της μαφίας.

Μαφιόζοι ζητούσαν επίμονα τα χωράφια της, αλλά εκείνη δεν ήθελε να τα πουλήσει. Αντιθέτως, ονειρεύονταν να ανοίξει μια μικρή αγροτική επιχείρηση. Έτσι, σχεδίασαν να την δολοφονήσουν στην επέτειο της αυτοκτονίας του συζύγου της και στη συνέχεια την τάισαν σε γουρούνια που άφησαν νηστικά επίτηδες. Έπειτα, συνέθλιψαν τα κόκκαλα με μπουλντόζα και το μαρτυρικό τέλος της είναι γνωστό από προφορικές μαρτυρίες.

Το κτίριο που έγινε η δίκη

Αυτή είναι μόνο μια ιστορία που ειπώθηκε στο δικαστήριο, όπως εκείνη του γκάνγκστερ Filippo Gangitano, που δολοφονήθηκε το 2002, γιατί ήταν γκέι. Το QNEWS αναφέρει πως ο άνδρας ήταν επιτυχημένος στις δουλειές του υποκόσμου, αλλά «ντρόπιαζε την οικογένεια», γιατί έμενε μαζί με τον σύντροφο του.

Ένα τηλεφωνικό κέντρο μετατράπηκε σε δικαστική αίθουσα, λόγω του τεράστιου αριθμού κατηγορούμενων

Ο ξάδερφος του Andrea Mantella που ήταν επαγγελματίας εκτελεστής έλαβε εντολή από το «μεγάλο κεφάλι» να λύσει το θέμα, οπότε παρέσυρε τον Filippo σε ένα αγρόκτημα με το πρόσχημα της δουλειάς, τον δολοφόνησε και τον έθαψε.

Άλλες μαρτυρίες στη δίκη, αφορούσαν βασανισμό με τανάλια που αφαιρούνται οι οπλές των βοδιών, βόμβες σε αμάξια και ένας άνδρας που τεμαχίστηκε ζωντανός σε τρακτέρ.

Εκβιασμοί και κρυφτό από τις αρχές

Η Ντράγκετα χρησιμοποιούσε συχνά νεκρά ζώα για να εκβιάσει όσους δεν πλήρωναν προστασία, στέλνοντας το μήνυμα «σήμερα αυτό, αύριο εσύ». Χαρακτηριστικά, ένας επιχειρηματίας που δεν έδωσε 2.000 ευρώ βρήκε ένα νεκρό δελφίνι έξω από το σπίτι του, ενώ ένας άλλος αντίκρισε ένα νεκρό κουτάβι να κρέμεται στην επιχείρηση του. Άλλες τακτικές περιελάμβαναν τις κλασικές λεκτικές απειλές, την «προληπτική χειροδικία» και την καταστροφή περιουσιακών στοιχείων.

Όσοι σκληροί κι αν ήταν οι μαφιόζοι στις δουλειές τους, στην πραγματική ζωή έδιναν τελείως άλλη εικόνα για να μην συλληφθούν. Συνήθως ζούσαν απομονωμένοι σε αγροτικά σπίτια και το πρωί δούλευαν στα χωράφια ή σε κάποιο τοπικό μαγαζί.

Μάλιστα, ο γιος ενός αρχηγού κατηγορείται ότι έγινε drag queen, δίνοντας παραστάσεις ως Miss Drag Queena Italia 2014 για να ξεγλιστρά από τις αρχές.

Βίντεο από την εμφάνιση του στη σκηνή:

Πώς νομιμοποίησαν τα κέρδη

Σε αντίθεση με άλλες εγκληματικές ομάδες, η Ντράγκετα έλεγχε ολόκληρες περιοχές και ουσιαστικά η τοπική οικονομία βασιζόταν αποκλειστικά στις δραστηριότητες της. Από τα γραφεία κηδειών, μέχρι τα ασθενοφόρα και τα δημοτικά έργα, όλα περνούσαν από τα χέρια των μαφιόζων, που έπρεπε να δώσουν την τελική έγκριση.

Η καταδίκη λοιπόν 207 ατόμων γεμίζει τις φυλακές, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και την ανεργία στην Καλαβρία, γιατί κλείνουν επιχειρήσεις που έλεγχαν. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι πως ο κόσμος φώναζε «καθάρματα» τους αστυνομικούς, γιατί η σύλληψη των μαφιόζων συνεπάγονταν και την απώλεια της εργασίας τους.

Εντούτοις, οι μαζικές συλλήψεις αποτελούν το κόψιμο ενός κεφαλιού από την Λερναία Ύδρα. Ο εισαγγελέας Nicola Gratteri που ηγήθηκε των ερευνών και έχει 24ωρη προστασία εδώ και 30 χρόνια, αναφέρει ότι «μπορώ να διαλύσω την Ντράγκετα σε 3-4 μέρες, είναι παιχνιδάκι με όσα έχουν κάνει. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση και οι κατάλληλοι νόμοι. Δεν γίνεται να συλλαμβάνω εδώ και 10 χρόνια το ίδιο άτομο. Κανείς όμως δεν θέλει να κάνει κάτι. Όλοι μένουν στα λόγια».

Ο Ιταλός εισαγγελέας Nicola Gratteri που ηγήθηκε των ερευνών κατά της Ντραγκέτα