Το νεότερο γνωστό σούπερ γιοτ του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μήκος 71 μέτρα, το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να μεταφέρει έως και 28 άτομα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ρωσικής αντιπολιτευόμενης ομάδας Dossier Center.

Σύμφωνα με έρευνα της εν λόγω ομάδας, που χρηματοδοτείται από τον εξόριστο ολιγάρχη πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, το γιοτ του Ρώσου Προέδρου, με το όνομα Victoria, ελλιμενίστηκε τον Οκτώβριο σε τουρκικό λιμάνι κοντά στην Κωνσταντινούπολη για επισκευές και εργασίες συντήρησης.

Η κατασκευή του γιοτ ξεκίνησε το 2005 σε μια στρατιωτική εγκατάσταση, που σύμφωνα με την έκθεση παράγει συνήθως πυρηνικά υποβρύχια.

Επισήμως, ο Πούτιν λαμβάνει έναν μισθό ύψους περίπου 140.000 δολάρια ετησίως και διαμένει σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Μόσχα. Ωστόσο στον Ρώσο πρόεδρο αποδίδονται πολυάριθμα κτήματα και ένας μικρός στόλο πολυτελών σκαφών αναψυχής. Αν και δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για την καθαρή περιουσία του, οι παρατηρητές εκτιμούν πως αυτή ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Το Victoria φέρεται να είναι η ένατη θαλαμηγός του Ρώσου Προέδρου.

Υπενθυμίζεται πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αρχές του Κιέβου κατέσχεσαν ένα ακόμη σούπερ γιοτ, 700 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Business Insider, το οποίο συνδεόταν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν ένα εξαόροφο σκάφος, με δύο ελικοδρόμια, μια πισίνα και επιχρυσωμένα μπάνια.

Το «Victoria» δεν είναι τόσο μεγάλο. Έχει μόλις δύο κύριες καμπίνες, σύμφωνα με την έκθεση του Dossier Center. Αλλά διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα γιοτ του Ρώσου Προέδρου καθώς φαίνεται να συνδέεται και με την Αλίνα Καμπάεβα, η οποία φημολογείται πως διατηρεί δεσμό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν την Καμπάεβα με φόντο το γιοτ και μια ανώνυμη πηγή είπε στο Dossier Center ότι κάνει συχνά διακοπές με το «Victoria».

Ο Χοντορκόβσκι και η ρωσική αντιπολίτευση καλούν την Τουρκία, και εμμέσως τις δυτικές χώρες, να προχωρήσει σε κατάσχεση του σκάφους.  «Βρήκαμε το μυστικό γιοτ του Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι ελιμμενισμέννο σε ένα ναυπηγείο μια χώρας του ΝΑΤΟ! Πώς είναι αυτό δυνατό και τι μας λέει για τον χαρακτήρα του καθεστώτος;», έγραψε ο Χοντοκόρβσκι στην πλατφόρμα Χ.