Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα ότι η εύθραυστη εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σήμερα θα επιτρέψει να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Γάζα για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι εργάζεται για περαιτέρω εκκενώσεις νοσοκομείων.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν να διανείμουν προμήθειες στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα όπου τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει λόγω των βομβαρδισμών και της έλλειψης καυσίμων και όπου υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για περιστατικά αφυδάτωσης και το ξέσπασμα λοιμώξεων.

«Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι, ενώ μιλάμε, φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες συνεχίζουν να εισέρχονται στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος της OCHA (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων). Ερωτηθείς για το εάν τα Ηνωμένα Έθνη είχαν εγγυήσεις από το Ισραήλ ότι μπορεί να παραδοθεί βοήθεια στο βόρειο τμήμα, ο Λέρκε δήλωσε: «Προχωρούμε με βάση την ελπίδα και την προσδοκία ότι θα φθάσουμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη, εκεί όπου βρίσκονται».

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε ότι η υπηρεσία εργάζεται για νέες εκκενώσεις νοσοκομείων το συντομότερο δυνατόν. «Ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια των περίπου 100 ασθενών και υγειονομικών που παραμένουν στο αλ Σίφα», δήλωσε. Αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργείου Υγείας στη Γάζα που είπε ότι αναστέλλει τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εν μέσω αναφορών ότι το Ισραήλ κρατά ιατρικό προσωπικό για ανάκριση. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται ανακοίνωση του ΠΟΥ για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα.

Ο Τομάσο ντελα Λόνγκα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι φορέας με τον οποίο συνεργάζονται στην περιοχή είχε οργανώσει αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων που κατευθύνονται προς τον βορρά για να απομακρύνουν ασθενείς από το νοσοκομείο αλ Άχλι.

«Ελπίζουμε πράγματι η παύση αυτή στις συγκρούσεις να μας δώσει τη δυνατότητα να φθάσουμε σε όλους τους ανθρώπους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο βόρειο τμήμα όπου ήταν αδύνατον να έχουμε πρόσβαση», δήλωσε.