«Φωτιά» πήραν τα social media από ένα στιγμιότυπο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την τετράωρη συνάντηση που είχε με τον Σι Τζινπίνγκ. O Μπάιντεν δεν κρατήθηκε για τον Κινέζο ομόλογό του και επανέλαβε έναν χαρακτηρισμό που είχε εξοργίσει στο παρελθόν το Πεκίνο… Τον είπε ξανά «δικτάτορα».

Το συγκεκριμένο σχόλιο ήρθε ως απάντηση στο ερώτημα μιας δημοσιογράφου που ήθελε να μάθει εάν ο Μπάιντεν θεωρεί ακόμα «δικτάτορα» τον Κινέζο ηγέτη, όπως είχε δηλώσει ξανά στο παρελθόν. «Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ξαφνιάζοντας όσους περίμεναν να εστιάσει αποκλειστικά στα θετικά της Συνόδου.

Το κλιπ έγινε γρήγορα viral όχι μόνο για τον χαρακτηρισμό του Μπαίντεν στον Κινέζο ομόλογό του αλλά και για την αντίδραση του Μπλίνκεν στο άκουσμα «δικτάτορας» … Κάτι που σημαίνει πως όλες οι προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ πήγαν στράφι. Πολλοί σχολιαστές είδαν βαθιά απογοήτευση στο κατεβασμένο βλέμμα του Άντονι Μπλίνκεν αλλά και την αμηχανία στις κινήσεις του εικάζοντας ότι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ήταν μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη για εκείνον μετά από πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς για να γίνει αυτή η συνάντηση.