Ο δικηγόρος του παραιτηθέντα πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ισχυρίζεται ότι η εμπλοκή του φαίνεται να οφείλεται σε ένα τραγικό λάθος των υπηρεσιών ασφαλείας. Το Euronews αναφέρει ότι έγινε λάθος κατά την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών που κατέγραφαν οι υπηρεσίες ασφαλείας εμπλέκοντας το όνομα του πρωθυπουργού με εκείνο του υπουργού Οικονομικών Αντόνιο Κόστα Σίλβα.

Ο δικηγόρος του πρωθυπουργού είπε ότι η επίμαχη συνομιλία είναι η μοναδική στη δικογραφία που καταγράφεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι ανακριτικές αρχές παραδέχτηκαν το λάθος, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν σχόλια εκ μέρους τους.

Το όνομα του Κόστα ενεπλάκη σε ένα διπλό σκάνδαλο διαφθοράς με επενδύσεις ορυχείων λιθίου και εγκατάστασης πράσινου υδρογόνου, όπου στενοί του συνεργάτες φέρονται να επικαλούνταν τις σχέσεις τους με το πρωθυπουργικό γραφείο για να επηρεάσουν την πορεία των επενδύσεων. Μετά την παραίτηση του Κόστα η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, ενώ απομένει να οριστεί ο διάδοχος του Κόστα.

Στο μεταξύ, σήμερα οι αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν την απελευθέρωση των δύο υπόπτων που είχαν προφυλακιστεί την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της υπόθεσης στην οποία ενεπλάκη και το όνομα του Κόστα. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να παραταθεί η κράτηση του Βίτορ Εσκάρια, πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού, και του Ντιόγκο Λασέρδα Μασάδο, συμβούλου του προσωπικού φίλου του Αντόνιο Κόστα. Ο Λασέρδα Μασάδο αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 150.000 ευρώ, ενώ στον Εσκάρια απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Εισαγγελείς έχουν κατονομάσει επισήμως και άλλους αξιωματούχους ως ύποπτους στην υπόθεση, αλλά κανένας δεν είχε τεθεί υπό κράτηση. Μεταξύ των υπόπτων είναι ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα και ο επικεφαλής της Πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (APA) Νούνο Λακάστα.