Οι σημαντικές παγκόσμιες εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε, προσέφεραν πλούσια δημοσιογραφία και φωτογραφικό υλικό για τους φωτορεπόρτερ. Ο ωραίος καιρός στην Ελλάδα παρέτεινε τις ηλιόλουστες μέρες, και όλα έμοιαζαν να είναι καλύτερα, υπό το φως του ήλιου.

Παγκοσμίως, όμως, πόλεμοι και επέτειοι συμπλήρωσαν τα σημαντικά γεγονότα που βίωσαν οι άνθρωποι. Παράλληλα, οι μαγευτικές φωτογραφίες που έβγαλε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός, κατάφεραν να μας βάλουν σε σκέψεις, όσον αφορά το πόσο μικροί είναι οι άνθρωποι μπροστά στο σύμπαν.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Ελλάδα, Αθήνα: Ο καλός καιρός δίνει την ευκαιρία στους Αθηναίους και τους τουρίστες να απολαύσουν την πρωτεύουσα

Ο προτελευταίος μήνας του 2023 είναι εδώ, με το φθινόπωρο να μην έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του στην Ελλάδα. Ο παρατεταμένος καλός καιρός έδωσε μια παράταση στην τουριστική σεζόν της Αθήνας, όπου οι δρόμοι είναι ακόμα γεμάτοι από τουρίστες που απολαμβάνουν ωραίες στιγμές στην πρωτεύουσα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μάλιστα, πολλοί περίμεναν στην ουρά προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά τον αρχαίο πολιτισμό της Αθήνας και όλα τα ιστορικά εκθέματα.

Παλαιστίνη, Γάζα: Ένας μήνας φρίκης

Την Τρίτη, (07/11), πέρασε επισήμως ένας μήνας από την ημέρα που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ. Έκτοτε, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου, με το Ισραήλ να έχει ισοπεδώσει σχεδόν ολοκληρωτικά τη Λωρίδα της Γάζας. Ανάμεσά τους, χιλιάδες παιδιά και άμαχοι έπεσαν νεκροί μετά από του αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς κτιρίων από τις ρουκέτες που όλο αυτόν τον καιρό πέφτουν βροχή. Στη φωτογραφία, Παλαιστίνιοι έβγαλαν ζωντανά δύο αγοράκια, που κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή ύστερα από τον βομβαρδισμό του κτιρίου στο οποίο ήταν.

Ισραήλ: Προσμένουν τους ομήρους, θάβουν τους νεκρούς

Άνθρωποι αγκαλιάζονται κατά τη διάρκεια της κηδείας των Meni και Ayelet Godard. Το ισραηλινό ζευγάρι σκοτώθηκε από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στο κιμπούτς Be’eri, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 220 αιχμαλωτίστηκαν σε μια άνευ προηγουμένου πολυμέτωπη επίθεση κατά του Ισραήλ.

Γερμανία, Φρανκφούρτη: Έκκληση για ειρήνη σε καιρούς πολέμου

Με τους σοβαρούς πολέμους, ανάμεσα σε Ρωσία – Ουκρανία και Ισραήλ – Παλαιστίνη, να είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, η κατάσταση στον κόσμο είναι τραγική. Στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ο καλλιτέχνης Justus Becker ζωγράφισε μια τοιχογραφία για την ειρήνη, που δείχνει ένα λευκό περιστέρι να κρατά ένα κλαδί ελιάς. Όταν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην τοιχογραφία φαινόταν ένα κλαδί σε ουκρανικά χρώματα. Τώρα άλλαξε και έχει γράμματα που γράφουν «Ειρήνη για όλη την ανθρωπότητα».

Γερμανία, Βερολίνο: Επέτειος από τις μνήμες ενός σκληρού παρελθόντος

Ένα τριαντάφυλλο τοποθετείται κοντά σε ένα «Stolpersteine», στη μνήμη των ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Εβραίοι, που εκτοπίστηκαν και σκοτώθηκαν από τους Ναζί, την παραμονή της 85ης επετείου του αντιεβραϊκού πογκρόμ των Ναζί το 1938, στο Βερολίνο της Γερμανίας. Χιλιάδες πέτρες έχουν τοποθετηθεί σε πεζοδρόμια μπροστά από σπίτια στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έζησαν ή εργάστηκαν θύματα των Ναζί πριν απελαθούν και δολοφονηθούν. Οι επιγραφές περιλαμβάνουν τα ονόματα των θυμάτων, τις ημερομηνίες της γέννησής τους, της απέλασης και δολοφονίας τους. Οι πέτρες καθαρίζονται από τους κατοίκους κατά την επέτειο της 9ης Νοεμβρίου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής Γερμανίας.

Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός: Οι πρώτες μαγικές έγχρωμες φωτογραφίες από το Euclid

Ως «Επανάσταση για την Αστρονομία» χαρακτηρίστηκαν οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος από το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid. Όπως έγινε γνωστό, το τηλεσκόπιο είναι έτοιμο να δημιουργήσει τον πιο εκτεταμένο μέχρι σήμερα τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος. Επιπλέον, το θέαμα είναι τόσο μαγικό, γιατί ποτέ άλλοτε ένα τηλεσκόπιο δεν ήταν σε θέση να καταγράψει τόσο ευκρινείς εικόνες για ένα τόσο μεγάλο τμήμα του ουρανού και να κοιτάξει τόσο μακριά στο μακρινό Σύμπαν.

Ινδία, Pampore: Ο ήλιος δύει μπροστά από το σαφράν

Ηρεμία αποπνέει η παρακάτω φωτογραφία, στην οποία φαίνεται ο ήλιος που δύει πάνω από ένα χωράφι με σαφράν στο Pampore, νότια του Σριναγκάρ, στο Κασμίρ, που είναι υπό τον έλεγχο της Ινδίας. Τεράστιες ποσότητες αυτών των λουλουδιών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαφράν, ενός αρωματικού βοτάνου που είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο.

Βραζιλία, Μαρακανά: Το πάθος του ποδοσφαίρου

Οπαδός της Φλουμινένσε ανάμεσα σε σημαίες της ομάδας που κυματίζουν πριν από την έναρξη του τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες. Η ομάδα της Βραζιλίας επικράτησε με 2-1 της Μπόκα Τζούνιορς από την Αργεντινή, στο στάδιο Μαρακανά, σε έναν τελικό γεμάτο λατινοαμερικάνικη τρέλα και έγινε πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής για πρώτη φορά στην ιστορία της.